ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ЩЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ОБУЧЕНИЯ ЗА УЧИТЕЛИТЕ В НЕДЕЛНИТЕ УЧИЛИЩА

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ЩЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ОБУЧЕНИЯ ЗА УЧИТЕЛИТЕ В НЕДЕЛНИТЕ УЧИЛИЩА

„През следващата година ще стартира национална програма за обучение на учителите в българските училища в чужбина, за обмяна на образователни иновации и за организиране на форуми за споделяне на доказани практики за работа с деца билингви“. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на Балканския форум „Стратегии за изучаване на българския език в чуждоезикова среда“, който се проведе в Истанбул. По думите й през последните години Министерството на образованието и науката провежда активна политика за развитие на неделните училища. „Финансирането за обучението на младите ни сънародници през тази учебна година ще надхвърли 15 млн. лв.“, каза тя.

Българските училища зад граница са вече над 400 в 50 държави. В тях преподават повече от 2000 учители. Децата, учениците и кандидат-студентите в тези училища са над 50 000, като повече от половината участват в допълнителни училищни дейности за съхраняване на културната и национална идентичност, фолклор и традиции.

На форума, чиито домакин беше Българското неделно училище към Българската екзархия в града, бяха обменени добри практики и се обсъдиха теми като качеството на обучението и квалификацията на преподавателите. В събитието се включиха учители от България, Сърбия, Румъния, Гърция, Северна Македония и Турция, които работят с деца билингви.

Споделете

GoTop