ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: УЧИЛИЩАТА И БИБЛИОТЕКИТЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ЗАЕДНО ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ДИГИТАЛНИТЕ УМЕНИЯ НА ДЕЦАТА

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: УЧИЛИЩАТА И БИБЛИОТЕКИТЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ЗАЕДНО ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ДИГИТАЛНИТЕ УМЕНИЯ НА ДЕЦАТА

„Министерството на образованието и науката (МОН) ще насърчи сътрудничеството на детските градини и училищата с библиотеките в страната за изграждането и развиването на дигиталните умения на учениците“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на Националния форум на Фондация „Глобални библиотеки-България“, който се проведе в София.

Тя подчерта, че в началото на следващата календарна година МОН ще инвестира 25 млн. лв. в дейности по интереси, насочени предимно към дигитална креативност, математика, природни науки и технологии. „Определяме библиотеките като стратегически партньор, защото днес децата и учениците не виждат в тях само хранилища за книги, а и места, в които ще получат първите си уроци по кодиране, ще могат да работят с 3D принтери, ще разберат какво е анализ на данни“, каза Деница Сачева.

Заместник-министърът обясни, че библиотекарите по света имат нова мисия – да подобряват дигиталната култура на обществата като увеличават достъпа до електронно съдържание. „Те са хората, които определят надеждната информация и гарантират, че колекциите от данни и сайтове ще са достъпни в бъдеще по стабилен и надежден начин“, допълни Сачева.

Тя благодари на библиотеките в страната за участието им в Европейската седмица на кодирането. В нея се включиха почти 24 000 деца, от които 4500 са научили за инициативата от библиотеките.

Споделете

GoTop