ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО СЪЩЕСТВУВА КОНСЕНСУС ОТНОСНО ВАЖНОСТТА ЗА РАЗВИВАНЕ НА ДИГИТАЛНИТЕ КОМПЕТЕНТНОСТИ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО СЪЩЕСТВУВА КОНСЕНСУС ОТНОСНО ВАЖНОСТТА ЗА РАЗВИВАНЕ НА ДИГИТАЛНИТЕ КОМПЕТЕНТНОСТИ

„В българското общество съществува консенсус относно важността за развиване на дигиталните компетентности“, посочи във встъпителния си доклад на заседанието на Групата на високо ниво в образованието и обучението заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. По думите й Европейската рамка за ключови компетентности се прилага в българските училища още от приемането й през 2006 година, а от 2015 година е заложена и в новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Сачева добави, че по отношение на гражданското образование у нас е важно изтъкването на общите европейски ценности и насърчаването на развитието на междукултурни компетентности. За целта е необходима и по-голяма подкрепа за младите хора в при участието им в доброволчески дейности.

Заместник-министърът на образованието и науката очерта и основните предизвикателства пред Министерството на образованието и науката. Пред училищното образование това са най-вече дигиталните компетентности и умения, пред професионалното образование – как то да отговори на очакванията на работодателите и реалния пазар на труда. За да бъде образованието включващо, е необходим механизъм също така и за въвеждането на децата на мигрантите в образователната среда. Предизвикателство е и превръщането на учителската професия в по-привлекателна за младите хора. Нови методи на преподаване, модерни технологии и реформи във висшето образование са също необходими, за да става то все по-адекватно на пазара на труда, заключи заместник-министър Сачева.

Министерството на образованието и науката е домакин на заседание на Групата на високо ниво в образованието и обучението. Това е първото от събитията в сектор „Образование“ в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС още преди неговия старт в началото на 2018 г. В заседанието участват високопоставени държавни служители от министерства на образованието на държавите членки на ЕС, Европейската комисия и Генералния секретариат на Съвета на ЕС.

Работните групи обсъждат стратегическата рамка за европейско сътрудничество в образованието и обучението „Образование и обучение 2020“. Основно място заема дискусията за обхвата и мандатите на тематичните работни групи „Дигитални умения и компетентности“ и „Насърчаване на гражданството и споделените ценности свобода, толерантност и недискриминация чрез образование“ за периода 2018-2020 г.

Споделете

GoTop