ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДИМОВ ПОЖЕЛА УСПЕХ НА МЛАДИТЕ ИЗОБРЕТАТЕЛИ НА ЕКОАВТОМОБИЛИ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДИМОВ ПОЖЕЛА УСПЕХ НА МЛАДИТЕ ИЗОБРЕТАТЕЛИ НА ЕКОАВТОМОБИЛИ

Голяма чест е да съм сред Вас и да Ви приветствам от името на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Смятам, че усилията на нашите колективи, които работят в тази област са изключително важни. Това заяви заместник-министър Иван Димов на церемонията по представянето на българските отбори, които ще се състезават в надпреварата Shell Eco-marathon в столицата на Обединеното кралство. Проф. Димов добави: Сигурен съм, че българския тим ще се представи отлично на финала в Лондон. Пожелавам много успех на участниците.

България се включва за девета поредна година в тази специфична еконадпревара. Благодарност към партньорството на МОН и МОСВ и други организации изрази Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

За значението на опазването на околната среда и благопожелания към българските участници изразиха и посланиците на Кралство Холандия Н. Пр. Том ван Оорсхот, посланикът на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс, както и представители на Министерството на околната среда и водите и на международни компании, които партнират на инициативата.

В категория „прототипи“ с електрическа батерия участват отборите на Русенския университет разработка от ученици и студенти и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – Чепеларе (те участват за четвърти път в състезанието, като през този период са били ангажирани общо над 100 ученици и студенти).

Отборът на Техническия университет – София, участва от самото начало на състезанието в България. Бе представен макет на прототип, който ще може да се види от публика в ТУ – София до две седмици. Купето ще бъде за първи път от карбон, изработена е изцяло нова рама. Интегрирано окачване ще бъде доразвито. Теглото на автомобила ще бъде с около 10 кг по-ниско от предходния модел. Отбор се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка.

Повече от 200 енергийно-ефективни превозни средства ще се състезават на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2016 това лято. Състезанието ще се проведе за първи път във Великобритания на специално изградено трасе около олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон.

Финалите на тазгодишното състезание ще се състоят от 30 юни до 3 юли заедно с Make the Future (Изгради бъдещето), нов четиридневен фестивал, който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят.

Споделете

GoTop