ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ЕМИЛИЯ ЛАЗАРОВА: ТРЯБВА ДА ИМА СЕРИОЗНА ПРОМЯНА В ОБУЧЕНИЕТО

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ЕМИЛИЯ ЛАЗАРОВА: ТРЯБВА ДА ИМА СЕРИОЗНА ПРОМЯНА В ОБУЧЕНИЕТО

„Нужна е сериозна промяна в обучението, а това не може да стане без промяна на учебните програми. Действащите учебни програми са натоварени с доста фактологичен материал. Следва да се прецизира и съдържанието. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Тя обясни, че за да се установи какво им трябва на днешните деца и защо резултатите са такива на изпитите, е нужен анализ. Трябва да се установи какви са причините за постоянно незадоволителните резултати в някои училища.

Трябва да образоваме младите хора, но и да ги подготвяме за живота – да имат умения, да са по-адаптивни, по-креативни, да могат да се ориентират бързо в информацията, да мислят критично, за да могат да се ориентират бързо в информацията и да вземат решения. По думите й трябва да има нова философия при изработването на учебните програми.

Учебниците ще бъдат с друга визия, необременени с излишни понятия, ще има повече казуси, задачи с практическа насоченост, с въпроси, изискващи отговор с интегрални занния – децата да решават казуси, да говорят, да общуват.

Ще положим усилия да има промени още от есента, каза още Емилия Лазарова.

Повече можете да видите ТУК

Споделете

GoTop