ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА НАГРАДИ МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ НА БЪЛГАРИЯ В ОБЛАСТТА НА НАУКАТА

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА НАГРАДИ МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ НА БЪЛГАРИЯ В ОБЛАСТТА НА НАУКАТА

Звездин Бесарабов и Андрей Гиздов от Националната природо-математическа гимназия в София и Николай Пашов от Немската езикова гимназия – София, са победителите в тазгодишното издание на Националния конкурс „Млади таланти“. Те спечелиха големите награди на Министерството на образованието и науката с проекти в областта на информатиката, медицината и биологията. Освен грамоти учениците получиха и парични награди в размер на 1500 лева, както и правото да участват в Европейския конкурс за млади учени, на който София ще е домакин през есента.

„Поздравявам всички участници в конкурса. Вашите награди са награда и за нас. Тук са събрани най-смелите ученици, защото за да се занимаваш с наука се изисква голяма доза смелост и упоритост“, каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева в обръщението си към участниците в церемонията по награждаването“.

„Креативното мислене е пътят за модернизиране на образованието“, допълни Ангелиева и поясни, че конкурсът „Млади таланти“ е сред основните инструменти на МОН за подпомагане развитието на творческите умения у учениците.

Заместник-министърът призова участниците в конкурса да разкажат на всички свои приятели за успеха си, за да ги провокират и те на свой ред да изявят желание за участие в подобни инициативи.

„Нуждаем се от вас младите хора в развитието на науката и в създаването на иновации. Вие сте способни да подпомогнете опазването на околната среда, създаването на качествена храна, на умни градове, както и да се справите с други предизвикателства на съвремието. Всеки риск е предпоставка за успех. Уверена съм, че ще прославите България в целия свят“, каза още заместник-министър Ангелиева.

Три проекта получиха право на участие в Световното младежко научно изложение EXPO Science Europe 2019 г., което ще се проведе през месец септември 2019 г. в гр. Абу Даби.

Още няколко проекта взеха поощрителни парични награди по 1 000 лв.

За участие в състезанието са подадени 48 проекта от над 70 гимназисти от цялата страна.

Регламентът за участие в конкурса предвижда подготовката на научноизследователски и иновативни проекти в категориите Биология, Химия, Информатика, Инженерни науки,Материалознание, Математика, Медицина, Физика, Социални и хуманитарни науки, и Екология.

Националният конкурс „Млади таланти” се провежда от 1999 г. и насърчава даровити ученици и студенти с интереси в областта на науката.

Споделете

GoTop