ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИ В КОНКУРСА ЗА НАЙ ДОБРА УЧЕБНА КОМПАНИЯ НА ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ БЪЛГАРИЯ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИ В КОНКУРСА ЗА НАЙ ДОБРА УЧЕБНА КОМПАНИЯ НА ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ БЪЛГАРИЯ

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева връчи наградата за най-предприемчиво училище, преподаващо по приграмите на образователната нестопанска организация JA България, на Математическата гимназия „Баба Тонка“ – Русе.
Ангелиева награди и ПТГ „Н. Й. Вапцаров“ – Враца за най-предприемчива професионална гимназия.
Това стана по време на церемония по обявяването на победителите във фирума Изгряващи звезди, който JA България провежда за 11-та гидина. С това издание се отбелязва 100-та годишнина на програмата по предприемачество за гимназиален етап, “Учебна компания“. Церемонията се проведе под стъкления купол на Софийското ларго. След нея денят продължи с търговско изложение на ученбите компании и студентските стартъпи
на JA. В рамките на събитието 260 ученици и студенти от цяла България демонстрираха своите продукти и услуги, разработени през годината.
За най-активни училища в преподаването на предприемачество по програмите на „Джуниър Ачийвмънт“ България за последните 10 години бяха отличени 119 то СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, 108 СУ „Никола Беловеждов“ и Националната финансово-стопанска гимназия в София.
В категорията „Училище на 21 век първите три места спечелиха СУ училище „Васил Левски“ – Велинград, СУ „Възраждане“ – Русе и Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ – Гоце Делчев
За лидери при преподаването на предприемачество в сферата на професионалното образование в България бяха наградени Технологично училище „Електронни системи“, Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство – Враца и Професионална техническа гимназия „Д-р Н. Василиади“ – Габрово
„Вие вече сте звезди. Пред вас стои огромна отговорност да представяте страната ни пред света. Вие сте тези, които трябва да привличат все повече ученици да участват в подобни проекти и дейности“.

С тези думи Карина Ангелиева се обърна към победителите в конкурса.

„Това, което правим ние в Министерството на образованието и науката, е да инвестираме в качествено образование. Затова разработихме нова програма за проектно-ориентирано образование, която ще обхване всички училища в столицата“, допълни заместник-министърът.

Ангелиева поздрави екипа на JA България и заяви, че през последните 21 години организацията е доказала своята упоритост в привличането на инвестиции в образование от страна на бизнеса.
„Където и да се намират днес учениците, участвали в тези първи фирми, са лидери в своята професия, умеят да решават проблеми и да търсят резултат. Развитието на икономиката преминава през стартиращите компании и иновативните млади хора“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.
Победителят сред учебните компании ще представи страната ни в европейското състезание за „Най-добра учебна компания на Европа“ 2019, а победителят при студентите ще получи възможност да ползва за 6 месеца споделеното работно пространство в София Тех Парк и консултации с бизнес ментори.
През 2018/2019 г. в програмата „Учебна компания“, разработена от Столична община и JA България, са се включили 95 училища и са създадени 135 ученически стартъпа. Над 100 студенти от няколко университета са участвали в програмата JA Startup, както и в програмата “Challenge YOU”.

Споделете

GoTop