ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА: НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ В ОБЛАСТТА НА ОТБРАНАТА И СИГУРНОСТТА СА НЕОБХОДИМИ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА: НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ В ОБЛАСТТА НА ОТБРАНАТА И СИГУРНОСТТА СА НЕОБХОДИМИ

„Научните изследвания в областта на отбраната и сигурността са необходими не само в контекста на Европа, но и в България. За целта трябва да постигнем добър конструктивен диалог между всички научни организации и смятам, че напредваме успешно.

Надявам се през следващата година да можем да се похвалим с нова Национална научна програма в областта на отбраната. Необходими са и повече инвестиции в сектора“.

Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на церемонията по отбелязването на 10 години от създаването на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров”.

Тя посочи, че в рамките на новата програма на Европейския съюз „Хоризонт Европа“, са планирани 4 млр.евро за научни изследвания в областта на отбраната.

Ангелиева допълни, че отделно от това е постигнато съгласие и по приоритет “Сигурност“ за научните изследвания с цивилна насоченост.

Заместник-министърът заяви, че Министерството на образованието стартира национални научни програми, за да покаже учените и това, което правят на цялото общество.

На 4 юни се навършват 10 години от създаването на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров”. Той е доказана в чужбина и страната научен комплекс, в който работят учени, изследователи, инженери.

Институтът по отбрана се стреми да постига върхови научни постижения в областта на сигурността и отбраната, в национален и международен мащаб и да се доближаваме до световните стандарти в тази област.

Споделете

GoTop