ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА ПОСЕТИ РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ АНГЕЛ КЪНЧЕВ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА ПОСЕТИ РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ АНГЕЛ КЪНЧЕВ

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева посети новоизградената база на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и се запозна с перспективите за развитие на научните изследвания в университета. Това стана по време на двудневна работна визита, в рамките на която заместник-министърът се срещна с бивши възпитаници на специалност „Европеистика“. На срещата участниците представиха редица проекти, които са реализирани в различните сфери на публичния, частния и неправителствения сектор.

В рамките на посещението бяха представени и проектите „Университети за Наука, Информатика и технологии“ и „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни“.

Отборът на университета „HydRU Racing Team” показа свой прототип на градски автомобил, задвижван от водородна горивна клетка. Колата ще бъде представена и в Англия, където в периода 2-5 юли ще участва поредния еко маратон за подобни прототипи. Автомобилът е изцяло създаден от студенти, докторанти и млади учени от различните факултети на Русенския университет.

В лабораторията „Човеко-модални интерфейси и 3D кинематика“ бяха демонстрирани възможностите на технологията за триизмерно принтиране. Екипът на проекта показа и своя виртуален музей, агроробот за прецизно земеделие и система за откриване на дим и пожари.

Карина Ангелиева обсъди с ръководството на университета възможността за изграждането на електронен портал „Наука“ в община Русе, който да е аналогичен на националния.

Споделете

GoTop