ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА: РАЗВИТИЕТО НА НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ИНФРАСТРУКТУРА ТРЯБВА ДА Е СТРАТЕГИЧЕСКИ НАЦИОНАЛЕН ПРИОРИТЕТ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА: РАЗВИТИЕТО НА НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ИНФРАСТРУКТУРА ТРЯБВА ДА Е СТРАТЕГИЧЕСКИ НАЦИОНАЛЕН ПРИОРИТЕТ

„Хоризонт Европа е не само най-емблематичната програма за научни изследвания и иновации, но тя задава и по-различен и фокусиран подход по отношение на глобалните и социални предизвикателства, като едновременно с това запазва устойчивостта на водещите научноизследователски направления – енергетика, храни, околната среда, здравеопазване. Има един основен принцип, който е в центъра на развитието на България по отношение на участието й в европейските програми и той е, че колкото повече инвестиции в образование и научни изследвания се правят на национално ниво, толкова по-голям ще е успехът ни в тези програми.“

Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на конференция на тема „Хоризонт Европа – образование, иновации, научни изследвания“, посветена на представянето на рамката на новата програма на Европейския съюз.

„Научноизследователската инфраструктура е бъдещата валута на всяка държава, затова трябва да е стратегически приоритет на тези, които искат да имат знаещи и можещи високотехнологични кадри“, допълни заместник-министър Ангелиева. Тя посочи, че българските изследователи се нуждаят от качествена и модерна база, за да правят нови открития и да имат самочувствието да участват в европейски консорциуми.

По думите на заместник-министъра българското правителство инвестира много публични средства в секторите, в които България е най-силна и които имат връзка с европейските програми. Ангелиева припомни, че общият бюджет, който се очакваше да получи страната ни за научни изследвания до края на програмния период – от 114 милиона евро е на път да достигне сумата от 150 милиона евро. Тя посочи, че за да се увеличават средствата е необходимо да има повече информираност относно добрите практики и успешните български проекти в европейските програми. Ангелиева допълни, че целта на Министерството на образованието и науката е за новия програмен период средствата да станат 1 милиард евро.

По думите на българския комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел в рамките на „Хоризонт 2020“ има 900 млн. евро, насочени към 13-те „нови“ държави членки.

„От нас зависи какви нови механизми ще въведем, за да може да има по-голямо участие в консорциуми, партньорства и проекти“, каза Мария Габриел. Тя добави, че ще продължат всички добри практики за създаване на центрове за върхови научни постижения.

„Основен фокус за България през следващите години ще бъдат иновациите, образованието и зелена трансформация“, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Според него няма как да се откажем и от инвестиции в пътна инфраструктура или екологична инфраструктура, защото има да бъдат оправяни още железници и пречиствателни съоръжения.

По време на форума, който се проведе във Варненския икономически университет, бяха отличени организациите с най-съществен принос в програма „Хоризонт 2020“ през 2019 г.

Споделете

GoTop