ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА: ЩЕ РАБОТИМ ЗА МОБИЛНОСТТА НА СТУДЕНТИ И ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И КИТАЙ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА: ЩЕ РАБОТИМ ЗА МОБИЛНОСТТА НА СТУДЕНТИ И ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И КИТАЙ

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева участва в официалното подписване на договорите за финансиране на два нови научноизследователски проекта, което се проведе в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Одобрените проекти се изпълняват по програма за сътрудничество между България и Китайската народна република.

Първият проект „Устойчивото управление на болести в ябълкови градини в България и Китай на базата на прецизни екологични методи за контрол“. Той е в областта на устойчивото земеделие и се очаква да предостави нова технология за управление на болести и неприятели при производството на ябълки.

Вторият проект „Разработване на многосервизна облачно базирана оперативна платформа с общо предназначение“ (EMULSION) е за разработване на платформа от ново поколение за предоставяне на услуги в областта на околната среда и здравеопазването.

В своето обръщение Карина Ангелиева заяви своето задоволство от факта, че в отношенията между България и Китай, е поставен акцент върху науката и иновациите.

Ангелиева благодари на Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн – посланик на КНР в България за подкрепата на страната ни в областта на научните изследвания.

„Работихме интензивно и днес споделяме добрите резултати. Фонд научни изследвания има осигурени средства за финансиране и през тази година“ посочи Карина Ангелиева.

Заместник-министърът допълни, че предстои да се подготви и меморандум между ФНИ и Китай с тяхното Министерство на образованието.

„Работим в областта мобилност на изследователите между двете страни, както и обмен на студенти. В рамките на програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз също се стимулира взаимодействието с Китай в областите на земеделието, климата и т.нар. „умни градове“, каза още Ангелиева.

Тя припомни, че двете нови национални програми на МОН за наука вече са стартирали и се очаква сериозно участие от пловдивската научна общност.

На срещата в Пловдив присъстваха кметът на Пловдив Иван Тотев, ректорът на ПУ проф. Румен Младенов и ректорът на Аграрния университ в Пловдив проф. Христина Янчева, преподаватели и студенти.

Споделете

GoTop