ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА: СВЕТОВНИТЕ БАЗИ ДАННИ СА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЛАДИ УЧЕНИ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА: СВЕТОВНИТЕ БАЗИ ДАННИ СА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЛАДИ УЧЕНИ

„Живеем във време на обмен на знания. Вярвам, че всичко което правим в областта на науката, трябва да бъде споделяно. Националният абонамент за световните бази данни в областта на научните изследвания, който осигуряваме чрез Министерството на образованието и науката, е прозорец към света. Включването на младите учени в тази платформа им помага да станат видими, да създават контакти, да се включват се в международни проекти и да публикуват своята работа“.
Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на откриването на форума за млади учени Research Eyes Open Wide, който се проведе в София Тех Парк.

Заместник-министърът поясни, че тези бази данни дават възможност и да се проследи цялостният напредък и активността на българските учени на международната сцена, както и да се прави оценка на научния потенциал на страната ни.

Ангелиева каза, че младите учени трябва да притежават редица умения, които не са свързани с тяхното образование. Според нея от изключително значение е например, учените да могат да изграждат умения за научно публикуване. По думите й в националния абонамент влизат безплатни обучения за работа с базите данни и за публикуване в отворен достъп, а абонаментът за Science Direct осигурява достъп до над 2000 списания от всички научни области.

„Министерството на образованието и науката осъществява редица други политики за подпомагане кариерното развитие на младите учени. Стартирахме Национална програма за млади учени и постдокторанти, по която изследователите получават стипендии и допълнително финансиране. Ще положим всички усилия да върнем младите изследователи в България“, каза още заместник-министърът.

В рамките на форума гл. ас. д-р Олга Антонова от Катедрата по медицинска генетика на Медицинския университет в София представи проект на тема: „Ефектът на Дънинг-Крюгер сред младите учени или защо се подценяваме“.

Гл. ас. д-р Зорница Йорданова от Университета за национално и световно стопанство направи демонстрация на своя проект „Няма граници за младите изследователи в днешния дигитализиран научен свят“.

Младежкия изследователски форум: Research Eyes Open Wide, организиран от Министерството на образованието и науката и научното издателство Елзевиер, цели да предостави на младите учени платформа за обмен на идеи и да предостави възможност за придобиване на знания и умения за подготовка на публикации, за разпознаваемост и популяризиране на тяхната работа, и за измерване на научните резултати.

Споделете

GoTop