ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА УЧАСТВА В ОТКРИВАНЕТО НА СОФИЙСКИЯ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА УЧАСТВА В ОТКРИВАНЕТО НА СОФИЙСКИЯ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА

„Фестивалите за наука са важни, защото допринасят България да бъде видяна като иновативна, модерна и отворена към света страна. За първи път в историята ни като държава-членка на ЕС имаме и портфолио за „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ с изключително вдъхновяващ български комисар като Мария Габриел. Това е възможност да дадем гласност на всичко, което правят изследователите и младите хора в България.

Много млади хора тръгнаха по пътя на науката и това е много положителна тенденция, защото гласът на учените винаги ще се чува. Пожелавам през следващите години да имаме фестивал на науката в цялата страна.“

Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на откриването на десетото издание на Софийския фестивал на науката.

Той се провежда на 26 и 27 септември в Софий Тех Парк под мотото „Отдалечени, но по-близо“ и отново събира български и международни учени, за да представи на популярен език чудесата на света, в който живеем.

Акцент в тазгодишното изздание са срещите с български учени, които работят в световноизвестни научни центрове и университети. Сред тях са д-р Иван Койчев, лекар специалист по невропсихиатрия в Университетската болница „Джон Радклиф“ ще говори за най-новите открития в своята област. Жасмина Георговска, която работи в Института „Джейн Гудол“ в Лондон, ще разкаже за ролята на жените в науката. Педро Месенгер от Висшия съвет за научни изследвания в Испания ще представи света на изкуствения интелект, историята му от 1950-те години до днес, успехите и етичните проблеми, които води със себе си и перспективите пред него.

Десетки експериментални работилници ще забавляват най-малките. В кът по физика децата ще сглобят собствени инсталации за експерименти.

В работилницата на Академия роботика децата ще могат да научат любопитни подробности за мисията „Аполо 11“ и трудностите, през които преминава екипажът.

На щанда по електроника децата ще сглобят собствени електронни платки, разработени от екипа на образователна инициатива „Университет за деца“.

Във форума участваха българският еврокомисар по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, посланикът на Великобритания в България Роб Диксън, учени, доброволци.

Софийският фестивал на науката, който се организира от Британски съвет- България, се провежда под патронажа на Министерство на образованието и науката и е част от Календара на културните събития на Столична община.

Споделете

GoTop