ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ЛАЗАРОВА: ПЛАНИРАМЕ ОБУЧЕНИЯ ПО БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ ПО ПРОГРАМА НА МОН

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ЛАЗАРОВА: ПЛАНИРАМЕ ОБУЧЕНИЯ ПО БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ ПО ПРОГРАМА НА МОН

Тази година по Националната програма на МОН за информационни и комуникационни технологии планираме обучения на ученици и учители за повишаване на компетентностите по киберсигурност и безопасно използване на интернет. Това каза заместник-министърът на образованието и науката д-р Емилия Лазарова на конференция „Училището в дигиталния свят“, организирана от Професионална гимназия по високи технологии „Александър Степанович Попов“.

Тя припомни, че в министерството бе създадена работна група, чиято цел е да определи ключови приоритети в процеса на дигитализация в предучилищното и училищното образование, формулирайки визия за свързаните с нея процеси и резултати. Бяха разработени и насоки за използване на изкуствен интелект в образователната система, каза зам.-министър Лазарова. И допълни, че достъпът на всеки ученик до електронни учебници, онлайн курсове, виртуални библиотеки и музеи разширява възможностите за обучение и образование. „Интеграцията на дигиталните умения в учебните програми подчертава значението на дигиталното образование. Видео уроците, онлайн лабораториите и сътрудничеството между учениците от различни места по света обогатяват учебния процес и стимулират активното участие на младите хора в него“, каза още Емилия Лазарова. „В същото време дигитализацията носи и някои потенциални рискове и заплахи и затова е необходимо да научим учениците как да създават, управляват и защитават своята цифрова идентичност, как да уважават и защитават цифровата идентичност на другите и как да се държат етично и отговорно онлайн“, подчерта заместник-министърът на образованието и науката.

В конференцията, която е по инициатива на ученическия киберклуб в гимназията, участваха също председателят на Синдиката на българските учители д-р Янка Такева, специалисти по киберсигурност и безопасен интернет, учители, ученици, представители на бизнеса.

Споделете

GoTop