ЗАМЕСТНИК – МИНИСТЪР МИХАЙЛОВА: ВАЖНО Е ДА ФОРМИРАМЕ У ДЕЦАТА НЕ САМО ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ, А ОТНОШЕНИЕ КЪМ СВЕТА

ЗАМЕСТНИК – МИНИСТЪР МИХАЙЛОВА: ВАЖНО Е ДА ФОРМИРАМЕ У ДЕЦАТА НЕ САМО ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ, А ОТНОШЕНИЕ КЪМ СВЕТА

„Щастлива съм, че съм част от днешното събитие. То е от значение не само за училището, а за нашите деца и за бъдещето им. Образователния център, който виждаме днес започна като една идея за музеите като образователна среда, която с общи воля и усилия успяхме да осъществим. Вярвам, че е важно да формираме у децата не само знания и умения, но и отношение към света и това, което учат. Смятам, че няма по-естествено място за това от музеите.“

Това каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова по време на откриването на Образователен център в Националния етнографски музей.

Новоизграденият център отваря врати с три зали, които ще посрещат децата, за да ги подпомагат в обучението им по история, география, човек и общество и други.

Сред дейностите, които ще се провеждат в центъра са обучения на деца чрез интерактивни игри, провеждане на изнесени уроци от училищните програми, курсове по традиционни занаяти, водени от истински професионални занаятчии.

Учениците ще могат да преоткриват занаятите на грънчари, месари и тъкачи, ще изработват накити, ще плетат дантели и ще приготвят обредни хлябове.

Докато играят, децата ще могат да научат любопитни факти от живота на предците си и ще се докосват до оригинални музейни експонати.

Образователният център заема 80 кв. метра от площта на музея и е създаден с участието на МОН, Министерството на културата и още други институции, музеи и училища.

Очаква се през тази година Национална програма на МОН и Министерството на културата „Осигуряване на съвременна образователна среда“ да продължи с други културни институции.

Споделете

GoTop