ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР МИЛЕНА ДАМЯНОВА ПРЕДСТАВИ БЪЛГАРИЯ НА XIV СРЕЩА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ НА ФРАНКОФОНИЯТА

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР МИЛЕНА ДАМЯНОВА ПРЕДСТАВИ БЪЛГАРИЯ НА XIV СРЕЩА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ НА ФРАНКОФОНИЯТА

По поръчение на Президента на Р България Росен Плевнелиев заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова бе ръководител на българската делегация на XIV среща на високо равнище на Франкофонията, състояла се на 13 и 14 октомври 2012 г. в столицата на Демократична република Конго – Киншаса.

Заместник-министър Дамянова предаде на Президента на ДР Конго г-н Жозеф Кабила и на генералния секретар на Международната организация на Франкофонията г-н Абду Диуф поздравления от страна на Президента на Р България и неговите пожелания за успешно протичане на форума.

Заместник-министър Дамянова участва в тържествената церемония по откриването срещата и взе активно участие в провелия се дебат. Тя изрази високата оценка на България за политическата дейност на генералния секретар Абду Диуф и на Организацията в подкрепа на процесите на преход към демокрация в държави от франкофонското пространство. Бе изтъкнато и значението на образованието за изграждане на културата на демокрация, на уважение към правата на човека, на културно и езиково съжителство и на толерантност. Заместник-министър Дамянова призова за по-тясно сътрудничество с другите международни организации за задълбочаване на работата в тази посока, най-вече – с ЮНЕСКО и обяви решението на българското правителство да издигне кандидатурата на г-жа Ирина Бокова за втори мандат на поста Генерален директор на Организацията.

По въпроса за състоянието на френския език заместник-министър Дамянова поздрави Университетската агенция на Франкофонията за отличното й сътрудничество с България. Тя подчерта ролята за регионалната франкофонска динамика на Франкофонския институт за администрация и управление в София, на Франкофонския център за Централна и Източна Европа в София и на програмата „ Френският език в дипломацията и международната публична администрация“ и волята на българската страна те да останат в календара и на бъдещото ни сътрудничество. Заместник-министър Дамянова взе отношение и по въпросите за икономическите и екологическите предизвикателства, заложени в темата и декларацията на форума като подчерта и значението на мира за тяхното решаване в полза на балансирано устойчиво развитие и последователна грижа за съдбата на планетата.

Международната организация на Франкофонията обединява 77 държави и правителства, от които 57 постоянни членове, а 20 страни са наблюдатели.

Споделете

GoTop