ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР МИЛЕНА ДАМЯНОВА УЧАСТВА В РАБОТНА СРЕЩА НА ТЕМА „ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ОКОЛНА СРЕДА“

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР МИЛЕНА ДАМЯНОВА УЧАСТВА В РАБОТНА СРЕЩА НА ТЕМА „ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ОКОЛНА СРЕДА“

Заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова участва в работата на кръгла маса „Образование за околна среда”, организирана съвместно с Министерството на околната среда и водите . Тя фокусира вниманието върху едно от същностните качества на Проекта на Закон за предучилищното и училищното образование – да образова „активни, концептивни, автономно мислещи млади хора, които умеят да вземат информирани решения в полза на себе си и в полза на общността“. Госпожа Дамянова подчерта: Действително много са темите, които са свързани с опазване на околната среда, които са залегнали в новите учебни програми в общообразователната подготовка, а всяко едно училище, чрез разширената подготовка, може да обогати тази тематика. Аз изключително много разчитам на колегите от Министерството на околната среда и водите да подпомогнат училищата за разработването на тези програми“.

В кръглата маса взеха участие и министърът на околната среда и водите Нора Караджова, заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, народни представители, представители на синдикални и работодателски организации, на научните и академичните среди, на бизнеса, на неправителствени организации и на училища от цялата страна.

На събитието бяха представени 11 практики и инициативи, организирани от различни училища, центрове и дружества. Чрез открития диалог участниците имаха възможност да обобщят своя опит в областта на образованието за околната среда в българското училище и обсъдиха нови идеи за опазването й. Бяха представени национални възможности и приноса на България към общоевропейския процес за насърчаване на образованието за устойчиво развитие и за създаване у младите хора на устойчив модел за отговорно обществено поведение към околната среда.

Споделете

GoTop