ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР Н. ДЕНКОВ: ПРОЕКТ „СТУДЕНТСКИ ПРАКТИКИ“ Е ЕДНА ОТ НАЙ-УСПЕШНИТЕ ИНИЦИАТИВИ НА МОН И ВСИЧКИ ВИСШИ УЧИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР Н. ДЕНКОВ: ПРОЕКТ „СТУДЕНТСКИ ПРАКТИКИ“ Е ЕДНА ОТ НАЙ-УСПЕШНИТЕ ИНИЦИАТИВИ НА МОН И ВСИЧКИ ВИСШИ УЧИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ

Осъществяването на проект „Студентски практики“ е една от най-успешните инициативи на МОН и всички висши училища в България с доказан резултат. Това каза заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на среща с работодатели, студенти и представители на академичните среди по проект „Студентски практики“ на Министерството на образованието и науката. Форумът се проведе днес в сградата на емблематичното за Бургас Морско казино, която е паметник на културата.

Проф.Денков каза още, че в момента екипът на Министерството прави качествен анализ на всички реализирани през предходния програмен период мерки в сферата на образованието. В контекста на това бяха представени и резултатите по проект „Студентски практики“. На срещата студенти, работодатели, преподаватели и ректорите на двете висши училища в Бургас – Университет “Проф. Асен Златаров” и Бургаския свободен университет, споделиха своите лични истории за начина, по който са се възползвали от многобройните възможности на проекта. В залата присъстваха студенти, които са започнали своята първа работа, благодарение на включването си в студентска практика и работодатели, които са изпробвали уменията на десетки практиканти и са избрали най-добрите, за да им предоставят възможност за работа.

“За да бъде една студентска практика успешна, трябва ти и твоят преподавател да сте активни”, сподели опита си Васил Иванов, студент от Бургаския свободен университет, реализирал практиката си във фирма, която конструира дронове за различни дейности. В момента Васил работи във фирмата, реализира самостоятелни проекти и планира в бъдеще да обучава студенти в същото. Неговият академичен наставник по проекта доц. Камен Сейменлийски сподели, че най-важното условие за професионалния успех на студентите е техните преподаватели да общуват активно с работодателите и да правят всичко възможно за тяхното практическо обучение.

Кметът на община Бургас Димитър Николов специално се включи в срещата, за да поздрави студентите, работодателите и преподавателите за активното включване на град Бургас и областта в дейностите по проекта. „Убеден съм, че с общи усилия можем да изградим най-добрата връзка между образованието и пазара на труда. През последните две години към Бургас проявяват интерес компании от ИТ сектора, но за да разкрият нови работни места тук, са им необходими хора с повече практически умения. Вярвам, че с помощта на подобни инициативи ще преодолеем този дефицит на регионално ниво.“, каза г-н Николов.

Заместник-министърът на труда и социалната политика г-жа Зорница Русинова сподели, че приключващата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е най-ефективно реализираната оперативна програма за България в периода 2007-2013 г. с над 80 % възстановени средства от Европейската комисия към настоящия момент.

По време на дискусията заместник-министър Русинова представи за първи път и най-новата инициатива на Министерството на труда и социалната политика „Посоката избираш ти, възможностите даваме ние“, онлайн конкурс за заснемане на собствен 90-секунден клип за всеки ученик и студент над 15 годишна възраст. Предвидено е конкурсът да се проведе изцяло онлайн на специално създадена за целта фейсбук-страница. Журито, което ще оцени клиповете включва активни млади хора като Александра Жекова, Скилър и Михаил Петров, както и публично утвърдени личности като директорът на БНТ, Вяра Анкова и писателят Захари Карабашлиев.

Споделете

GoTop