ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЪР НИКОЛОВ: ДНЕС ДИГИТАЛНИТЕ УМЕНИЯ СА НЕОБХОДИМИ НА ВСИЧКИ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЪР НИКОЛОВ: ДНЕС ДИГИТАЛНИТЕ УМЕНИЯ СА НЕОБХОДИМИ НА ВСИЧКИ

Изграждане на дигитални умения у всички, инвестиране в наука и научни изследвания и обучение през целия живот са основните цели, които си поставяме, заяви заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов по време на среща от поредицата MASTЕRCLASS WORK 4.0, която се състоя днес в Университета „Проф. Асен Златаров“ в Бургас.

Той посочи някои от рисковете, които крие дигиталната революция, и призова за дебат по законодателството във висшето образование. Навлизането на дигитализацията във все повече дейности и сфери на обществения живот изправя висшите училища пред нови предизвикателства и отговорности. Според заместник-министър Николов образователната система във висшето образование все още не е достатъчно свързана с пазара на труда. От своя страна и бизнесът не взаимодейства достатъчно с университетите, за да бъдат стажовете на студентите по-ефективни и завършващите да се реализират по-бързо. Именно затова Министерството на образованието и науката цели да стимулира повишаване качеството на висшето образование и засилване връзката му с пазара на труда.

Петър Николов съобщи, че ако през последните години средствата за дигитализация са били насочени към училищната мрежа, към основните и средните училища, то в момента програмите се насочват към университетите. Висшите училища следва да дадат своя принос не само за изграждането на компетентни професионалисти с нагласи за учене през целия живот, но и социално отговорни личности. Само заедно – студенти, академична среда, бизнес и институции могат да постигнат успех в дигиталната революция.

В дискусията, организирана от КНСБ, участваха още министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, президентът на КНСБ Пламен Димитров, ректорът на Университета „Проф. Асен Златаров“ проф. Магдалена Миткова, председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование“ към КНСБ доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, студенти, преподаватели и представители на бизнеса.

Споделете

GoTop