ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЪР НИКОЛОВ НАГРАДИ УЧИТЕЛЯ ЦОНКО ФИЛИПОВ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЪР НИКОЛОВ НАГРАДИ УЧИТЕЛЯ ЦОНКО ФИЛИПОВ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ

Заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов награди с автоматична писалка учителя Цонко Филипов за спасяването на живота на двама румънски войници по времето на Втората световна война. Писалката е обещана още през юни 1944 година от тогавашния министър на просвещението.

„Министерството на образованието и науката държи на приемствеността, ние не забравяме, така си вършим работата. Днес, 75 години по-късно, връчваме обещаната писалка на г-н Филипов, който в течение на много, много години е бил учител в Хасково“, заяви заместник-министър Николов. Той посочи, че истинските герои са сред нас, и това са хора, които могат да направят нещо за образованието.

Цонко Филипов започна разказа си с думите „Много мина, мъничко остана…от моя живот“ и благодари на министерството за възможността да се срещне с толкова много хора.

Наградата е присъдена на г-н Филипов със заповед на Министерството на народното просвещение през юни 1944 г., когато по времето на Втората световна война той спасява живота на двама румънски войници и ги предава на властите в Калафат. По това време той е ученик в гимназията в родното си Ново село, Видинско. За доблестната му постъпка министърът издава заповед да бъде награден с грамота и „автоматическа писалка“, но събитията през септември 1944 г. осуетяват даването на наградата и Филипов получава само грамота. Той завършва гимназия с успех много добър 5,05, продължава да учи и по-късно става учител по физическо възпитание в Хасково, където преподава над 40 години. Учениците от първия негов випуск днес са 83-годишни.

Цонко Филипов обича учителството, бил е шест години инспектор по физическо възпитание, познават го всички в Хасково, познава го целият окръг. Той създава първия мажоретен състав в България, участва в много олимпиади и спартакиади на областно и национално ниво със свои ученици, като показа снимки от тези събития.

„За днешните учители – възпитание трябва, както и за учениците“, каза г-н Филипов и допълни, че сегашните ученици трябва да спортуват повече.

Споделете

GoTop