ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЪР НИКОЛОВ: ОТ ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА ЗАВИСИ КАК ЩЕ ПРЕМИНЕ ОБЩЕСТВОТО В ДИГИТАЛНАТА ЕПОХА

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЪР НИКОЛОВ: ОТ ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА ЗАВИСИ КАК ЩЕ ПРЕМИНЕ ОБЩЕСТВОТО В ДИГИТАЛНАТА ЕПОХА

Идеята за създаване на консорциум с университети от балканските държави, който да анализира състоянието на Балканите в резултат на четвъртата индустриална революция, бе обсъдена на научна сесия във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов заяви, че дигиталната революция е пряко свързана с решаването на големия проблем, който стои пред обществата – ще могат ли те да влязат в новата епоха в цялост, запазвайки характеристиките и възможностите си, или ще са разпаднат.

„Как България ще реши този проблем в най-голяма зависи от образователната система. Стремим се МОН, българските висши училища, научните институти и европейските ни партньори, на които много разчитаме, да изковем заедно една стратегия, с която да се движим в правилната посока. Много е важно българските университети да намерят своите партньори в различни краища на света – естествено Балканите, Югоизточна Европа са основен приоритет“, каза доц. Николов. По думите му тук живеем, имаме история на съжителство, история на културно, научно партньорство на заобикалящите ни страни.

Споделете

GoTop