ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЪР НИКОЛОВ: РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В УСЛУГИ И ПРОДУКТИ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЪР НИКОЛОВ: РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В УСЛУГИ И ПРОДУКТИ

„За да сме успешни иноватори, трябва да превърнем резултатите от научните изследвания в нови и по-добри услуги и продукти. По този начин ще бъдем конкурентоспособни и ще подобрим качеството на живот на гражданите в цяла Европа“. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов при откриването на Деня на осведомеността на Европейският институт за иновации и технологии (EIT).

По думите му бъдещето на Европа е свързано с нейната способност да осъществява нововъведения. Николов призова българските учени да се възползват от подобни инициативи, както и да се присъединят към общността на института, за да реализират свои иновативни продукти на пазара и да развият предприемаческите си умения. „Това ще помогне на България да създава нови работни места“, добави заместник-министърът.

Изпълняващият длъжността „директор“ на EIT Мартин Керн посочи, че Европейският институт иска да насърчи сътрудничеството с участниците в образователните процеси в България, бизнесът и българските учените.

На форума днес кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че във визията за развитие на града приоритет са иновативните решения и зелените политики. „Нашите усилия са насочени към това да прилагаме иновациите в управлението и проектите за града, с които подобряваме живота на хората. Паралелно с това, общината търси иновативни решения при изпълнението си на ежедневните задачи“, допълни тя.

Споделете

GoTop