ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЯ ЕВТИМОВА ДАДЕ СТАРТ НА МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ АРТ ФЕСТИВАЛ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЯ ЕВТИМОВА ДАДЕ СТАРТ НА МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ АРТ ФЕСТИВАЛ

На 2 септември 2012 г. заместник-министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова откри Втория международен младежки арт фестивал в град Самоков, организиран от Фонд „13 века България“ под патронажа на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и с подкрепата на МОМН.

Преди да даде старт на фестивала заместник-министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова поздрави участниците и подчерта нарастващата роля на неформалното образование за придобиване на практически опит, знания и умения извън класната стая в стимулираща и творческа среда. „Неформалното образование е в основата на Националната програма за младежта (2011-2015 ) и програмата на Европейската комисия „Младежта в действие“, които финансират младежки проекти и инициативи“, изтъкна г-жа Евтимова и пожела „на добър час“ на всички участници.

Фестивалът, включва два водещи проекта. Първият – „Река на толерантността“, включва студенти от художествените академии в България, Гърция, Сърбия и Румъния. Целта е младите художници и фотографи да пресъздадат впечатленията си от начина, по който в Самоков се преплитат нишките на различни етноси и култури, и си дават среща три световни религии. Център на фестивала е Сарафската къща. Работи се и се посещават различни обекти като: митрополитската църква „ Св. Успение Богородично”, девическия манастир „Покров Богородичен”, Байракли джамия, Синагогата, Графичната база на Съюза на българските художници, Регионалния исторически музей и Регионалната художествена галерия.

В другия проект „Препис на „История славянобългарска“ участват 26 деца от съботно-неделни училища в Испания като тяхната инициатива е част от кампанията „Принос на българските училища в чужбина към запазването и разпространяването на българския език, история и културно наследство”. Участниците имат възможност да учат на иконопис, да се занимават с творческо писане и други дейности.

Фестивалът, организиран от НДФ „13 века България“, ще бъде закрит на 6 септември със заключителна изложба в Сарафската къща в гр. Самоков.

Споделете

GoTop