ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЯ ЕВТИМОВА ПРЕДСТАВИ ДВЕ СХЕМИ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ“, НАСОЧЕНИ КЪМ ИЗГРАЖДАНЕ НА СТАБИЛНИ ПАРТНЬОРСТВА МЕЖДУ БИЗНЕСА И АКАДЕМИЧНИТЕ СРЕДИ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЯ ЕВТИМОВА ПРЕДСТАВИ ДВЕ СХЕМИ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ“, НАСОЧЕНИ КЪМ ИЗГРАЖДАНЕ НА СТАБИЛНИ ПАРТНЬОРСТВА МЕЖДУ БИЗНЕСА И АКАДЕМИЧНИТЕ СРЕДИ

На 3 февруари 2012 г. Американската търговска камара в България бе домакин на бизнес-закуска, на която зам.- министър Петя Евтимова представи две нови схеми по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, насочени към изграждане на стабилни партньорства между бизнеса и академичните среди, които министерството на образованието, младежта и науката стартира. На събитието присъстваха ректори и представители на висши училища, ръководители и представители на големи бизнес компании, представители на деловите среди, на работодателите, както и на неправителствения сектор.

Срещата бе открита от г-н Атанас Гаров, вицепрезидент на Американската търговска камара в България. Той изрази намеренията на камарата да засили контактите между академичните среди и бизнеса в България, какъвто тип партньорства в САЩ са добра практика.

Посланикът на САЩ в България Н. Пр. Джеймс Уорлик изрази убеждението си, че наред с дискутираните в публичното пространство въпроси, свързани с енергетиката, прилагането на законите и мерките по сигурността, вниманието на обществото е фокусирано и към образованието. В обръщението си към присъстващите посланик Уорлик високо оцени дейността на министър Сергей Игнатов в сферата на образованието. То е едно от най-важните неща за бъдещето на гражданското общество, отбеляза посланик Уорлик и посочи, че едно от нещата, които е направил още в самото начало на своя мандат, е да посети няколко университета в страната, да се срещне с техните ректори и да съдейства за установяване на по-добър контакт между университетите тук и университетите в САЩ.

Заместник-министър Петя Евтимова представи двата нови проекта – „Ученически и студентски практики“ и „Актуализиране на учебните програми във висшето образование в съответствие с изискванията на пазара на труда”.

Основната цел на проект „Ученически и студентски практики“ е да подпомогне връзките между младите специалисти и работодателите, с цел по-добра реализация на пазара на труда. Проектът е с общ бюджет 90 000 000 лв. и ще обхване до 53 000 ученици и 73 000 студенти.

По време на практиките младите хора – ученици и студенти, ще имат възможност да придобият знания и умения в реална работна среда, под контрола и наблюдението на наставници от училищата и университетите и ментори от компаниите, където ще се провеждат практиките. Дейностите по проекта стартират през месец февруари тази година, а първите практики в реална работна среда ще се проведат в началото на академичната 2012/2013 г.

Споделете

GoTop