ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЯ ЕВТИМОВА УЧАСТВА В КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „ПОЛИТИКИ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА”

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЯ ЕВТИМОВА УЧАСТВА В КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „ПОЛИТИКИ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА”

На 7 и 8 ноември 2012 г. в сградата на Европейския парламент в Брюксел, заместник-министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова взе участие в конференция на тема „Политики за българите в чужбина”. Двудневният форум, в който участваха представители на българските общности от 23 държави по света, се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

Във встъпителното си слово вицепрезидентът Маргарита Попова подчерта, че е необходима актуализирана модерна политика между институциите и българите в чужбина.

Заместник-министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова информира участниците в конференцията за направеното през последните години от страна на МОМН както за финансовото, така и за институционалното подпомагане на българските училища зад граница.

Д-р Боян Кулов, председател на Асоциация на българските училища в чужбина, подчерта, че Министерството на образованието, младежта и науката направи решителна крачка напред в подкрепата на образователното дело на българите в чужбина с въвеждането на програмата „Роден език и култура зад граница” и с Постановление № 334 на Министерския съвет, регламентиращо статута на българските неделни училища в чужбина. Българските училища в чужбина са включени в Проекта на Закон за предучилищното и училищното образование, внесен от МОМН и в Проектозакона за българите в чужбина, внесен от Държавната агенция за българите в чужбина.
По време на конференцията се обсъдиха въпроси, свързани с изучаването на българския език, с институционалното представителство на сънародниците ни зад граница, със социалната и интегративна политика. Участници във форума споделиха планове за развитието и постигнати досега успехи на български училища извън България.

В конференцията с инициатор и организатор Емил Стоянов, евродепутат, взе участие и министърът на външните работи Николай Младенов.

Споделете

GoTop