ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР САЧЕВА НАГРАДИ МЛАДИ УЧЕНИ И ИНОВАТОРИ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР САЧЕВА НАГРАДИ МЛАДИ УЧЕНИ И ИНОВАТОРИ

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева връчи наградите на лауреатите от Панаира на науката и иновациите (Innofair), който се проведе в София. 20 български ученици се включиха в състезанието, което цели да развие у младежите умения за научна комуникация, работа в екип и способност за правилно събиране и анализ на експериментални данни.

Победители станаха Николай Пашов от 91 Немска гимназия с проект „Идентифициране на мозъчни клетки посредством Ненадзиравано Машинно Самообучение с Автоенкодер и Клъстеризация“, Димитър Чакъров от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив, с разработка на тема „Evaluation of the Performance of Fully Homomorphic Encryption Schemes in Implementations of Programs“ и Звездин Бесарабов от НПМГ с „Automatic neural architecture generation using network morphism and bayesian optimization for the cryptocurrency prediction problem“. Заместник-министър Сачева ги поздрави за научните им постижения и ги покани да се включат в международния турнир „Млади Таланти“, на който България ще бъде домакин през следващата година.

От 2012 г. Панаирът на науката и иновациите събира млади учени от училищата в България. Победителите печелят участие в най-голямото световно състезание за ученици с проекти в сферите на науката и технологиите „IntelISEF“. Той ще се проведе в американския град Финикс от 12 до 17 май 2019 г.

Споделете

GoTop