ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР САЧЕВА: ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО ТРЯБВА ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА ВСЕКИ УЧЕНИК

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР САЧЕВА: ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО ТРЯБВА ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА ВСЕКИ УЧЕНИК

„Знанията за предприемачеството трябва да са задължителни за всеки ученик в училищата. Обучението дава възможност за творчество и креативност. Учебно-тренировъчните фирми са местата, където може да се раждат идеи за иновации“. Това каза заместник-министър Деница Сачева на церемонията по награждаване на най-добрите учебни предприятия на XXII Панаир, който се проведе в Пловдив. По думите й участието в такива фирми помага на учениците да бъдат по-добри мениджъри, служители и потребители и да разбират и анализират бизнес процесите.

Тя награди най-добрите ученически колективи. Големият победител в общото класиране е фирма „Соларис 13“ от Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ в Русе. Тя предлага осветителни тела, като сред иновативните им продукти са електрически крушки с камери за видеонаблюдение, с възможност за комуникация с телефон, както и такива с вградена безжична тонколона, която може да смени озвучителната инсталация в дома. На второ и трето място се класираха компанията за шоколадови изделия „Monde de chocolat“ на НТБГ и за производство и търговия с вина „Мезешка крепост“ на Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“ в Свиленград.

Наградата за най-добра учебна банка взе „Перпера банк“ на НТБГ, която предлага банкови услуги за незрящи и за хора с увреден слух.

Заместник-министър Сачева поздрави учениците за социалната инициатива и дори стана акционер в банката. Сред най-впечатляващите предприятия бяха още за екскурзии в Космоса и за еко хостинг. Децата от втората фирма са преценили, че с топлината, произведена от устройствата за разпространение на интернет и сървърите, може да се затопли водата на цял блок за месец. Идеята в момента се проучва от русенски фирми, споделиха те.

В края на церемонията заместник-министър Сачева получи сертификат за активно участие и подкрепа на учебно-тренировъчните фирми от Световния център на учебните предприятия EUROPEN-PEN International.

Споделете

GoTop