ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР САЧЕВА: С УЧЕБНО-ТРЕНИРОВЪЧНИТЕ ФИРМИ УЧЕНИЦИТЕ РАЗВИВАТ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ УМЕНИЯ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР САЧЕВА: С УЧЕБНО-ТРЕНИРОВЪЧНИТЕ ФИРМИ УЧЕНИЦИТЕ РАЗВИВАТ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ УМЕНИЯ

„Учебно-тренировъчните фирми са начин повече училища да възпитават у децата предприемачески умения. Те ще са необходими за бъдещата им реализация, независимо каква професия решат да упражняват“. Това каза заместник-министър на образованието и науката Деница Сачева по време на посещение в детските градини и училищата в област Монтана. Тя присъства на извънкласни занимания по кариерно ориентиране в берковското Първо OУ, което през тази учебна година получи награда за архитектурна среда.

Второкласниците от училището всяка седмица се запознават с различни професии като лекар, космонавт и архитект. В зависимост от професията учителката им Елизабета Боянова разработва различни игри и по този начин показва на децата какво работят тези специалисти. Училището провежда извънкласни занимания по грънчарство и килимарство, а според Деница Сачева това е начин да се запазят традиционно българските занаяти. Заради желанието на учениците да бъдат предприемачи тя посъветва учителите да създадат учебно-тренировъчна фирма.

Заместник-министърът посети и детска градина „Калинка“ в Монтана, където работи иновативна практика за сътрудничество с родителите. Градината вече използва и електронен дневник, в който отразяват посещенията на децата. „Работим по въвеждането на компетентностния подход още от детската градина. Промяната във философията на системата няма да е лесна, но на различни места виждаме преподаватели от бъдещето. В рамките на бъдещите ни проекти ще финансираме допълнително обучение по български език в детската градина и възможност за плащане на таксата за деца от социално-слабите семейства. С европейски средства 50 детски градини ще може да организират занимания по кодиране за деца. Ще има и средства за оборудване с дигитални устройства“, обясни Сачева.

На среща на тема „Образование“ в Монтана тя подчерта, че образованието е причина номер едно за мобилността. „То е важен фактор и във вътрешната мобилност и в същото време е универсалният отговор на всички предизвикателства“, поясни заместник-министър Сачева. По думите й за четирите години на мандата на сегашното управление ще бъдат вложени общо 2,4 млрд. лв. за модернизиране на системата и за изпълнение на ангажимента за двойно увеличаване на учителските заплати.

Споделете

GoTop