ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР САЧЕВА: ТРЯБВА ДА ПОДГОТВЯМЕ СПЕЦИАЛИСТИ ПО КИБЕРСИГУРНОСТ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР САЧЕВА: ТРЯБВА ДА ПОДГОТВЯМЕ СПЕЦИАЛИСТИ ПО КИБЕРСИГУРНОСТ

„Много са дейностите, свързани с киберсигурността, които трябва да се развиват чрез образованието. Тя е сред професиите на бъдещето и е от изключителна важност в професионалните направления, профилите и специалностите да бъдат подготвени специалисти по информационна сигурност“. Това заяви заместник-министър Деница Сачева на конференция на тема „Как се справим с „проблема“ киберсигурност“ в София Тех Парк.

По думите й децата, учениците и учителите трябва да са запознати с принципите и правилата за безопасно интернет поведение, както и да знаят мерките за защита на дигиталната си самоличност. С новите учебни програми тези теми вече се преподават в часовете по компютърно моделиране и информационни технологии. „Киберхигиената е ключова за социалното развитие и ще става все по-приоритетен въпрос с напредването на технологиите. Децата и учениците са особено уязвими в мрежата, защото са любопитни и ако нямат знанията да се защитават, лесно могат да станат жертва на киберпрестъпления“, посочи заместник-министърът.

Според Сачева трябва да се стимулират инвестициите в научни програми и разработки, свързани с киберсигурността и киберотбраната. Трябва да се подкрепят и малките и средни предприятия, които за разлика от големите мултинационални корпорации, нямат възможности за мащабни инвестиции в киберсигурност.

Тя допълни, че според скорошно изследване на обществено-политическите нагласи политиките на Министерството на образованието и науката за дигитализация на образованието са сред най-успешните и се възприемат добре от 49,6% от българите. Високо се оценява предприетата цялостна промяна на учебния процес, който да е насочен и да отговаря на съвременните комуникационни реалности.

Споделете

GoTop