ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР СТАМАТОВ ВРЪЧИ НАГРАДАТА „ЛЮБИМ УЧИТЕЛ“ В ПЕРНИК

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР СТАМАТОВ ВРЪЧИ НАГРАДАТА „ЛЮБИМ УЧИТЕЛ“ В ПЕРНИК

На церемония в Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ в Перник днес зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов връчи наградата „Любим учител“.

Носителка на приза е преподавателката по български език и литература Елизабет Алексиева, която бе избрана чрез анкета, проведена сред учениците от 9-ти клас.

Заместник-министър Стаматов поздрави присъстващите и благодари на кмета на Перник Вяра Церовска, заместник-кмета по „Образование и култура“ Севделина Ковачева, и кмета на район „Изток“ Емил Костадинов, които бяха гости на тържеството, за активната образователна дейност, която провеждат в техния град. Кампанията „Любим учител“, която министерството провежда заедно с в.“Стандарт“ от миналата година, той определи като важна стъпка, която стимулира инициативността на учениците. Тя е в подкрепа на онези практики, които са важни вие да се чувствате добре, да сте мотивирани, и да вървите след вашия известен учител, каза още заместник-министър Стаматов и подчерта, че в новия Закон за предучилищното и училищното образование е застъпена именно ролята на ученика като коректив на учителя, като основно средство за оценка на учителя. Според него, когато най-добрият учител е избран от самите ученици, това е най-добрият начин за оценка на учителския труд.

Директорката на гимназията Теменужка Крумова прочете мисъл на американския писател Уилям Уорд, която гласи: „Посредственият учител разказва. Добрият учител обяснява. Най-добрият показва нагледно. Великите учители вдъхновяват.“ Тя пожела да има повече вдъхновяващи учители като г-жа Алексиева, защото учениците и учителите са хората, които правят духа на училището.

Наградената учителка г-жа Алексиева благодари за признанието и уважението на всички, но най-вече на своите ученици, които създадоха такъв нюансиран профил на учителя, желан и предпочитан, профил на съвременния преподавател.

На въпроса на какво иска да научи своите ученици тя заяви, че иска те да изградят критическо мислене не само следвайки авторитетите, а опирайки се на собствените си търсения и дори разочарования. Да съхранят националната си идентичност, дори когато станат граждани на света.

Кампанията за националната награда „Любим учител“ се провежда по инициатива на Министерството на образованието и науката и вестник „Стандарт“ за втора поредна година, този път под патронажа на министъра на образованието и науката Меглена Кунева.

В близките дни с този приз ще бъдат удостоени любимите учители на училища в Благоевград и Монтана.

Споделете

GoTop