ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: БЪЛГАРСКАТА СИСТЕМА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ПРЕДЛАГА ОБУЧЕНИЕ ПО НАЙ-МОДЕРНИТЕ ПРОФЕСИИ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: БЪЛГАРСКАТА СИСТЕМА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ПРЕДЛАГА ОБУЧЕНИЕ ПО НАЙ-МОДЕРНИТЕ ПРОФЕСИИ

„Връзката между реалния бизнес и обучението по професия е изключително важна. Тя прави професионалното обучение по-ефективно. Независимо от организационните различия, общият стремеж на всички системи за професионално образование и обучение е да подготвят кадри с умения, които им позволяват да се включат веднага в реални работни места от съответните професионални направления“.

Това каза заместник-министър Таня Михайлова по време на посещението в Европейския център по дуално обучение в Брюксел на екип от експерти на Министерството на образованието и науката, началници на РУО, директори на професионални гимназии и учители. Българската делегация е в Брюксел по покана на евродепутата Асим Адемов.

Заместник-министър Михайлова и експертите се запознаха с образователната система на франкофонска Белгия. Това е един от трите региона на страната със собствени образователни политики. В Европейския център, който е единствен в Брюксел, се обучават повече от 7000 младежи и възрастни по над 80 професии. Над 5000 от тях преминават специализирани програми за стартиране на собствен бизнес. Най-много се търсят програмите за подготовка на дигитални специалисти, брокери, строители, организатори на събития, както и професиите от отрасли като транспорт, социални услуги и хранително-вкусова индустрия. За целта освен мениджърски те трябва да придобият и професионални умения за съответния занаят. Преподавателите в Центъра са 490, като всички са представители на бизнеса. Според Таня Михайлова в българските професионални училища учениците също се обучават в най-модерните професии, като вече има изградени традиции в преподаването им. Тя обясни, че благодарение на системата за дуално образование все повече български деца имат възможност да са част от производствения процес и да направят професионален избор.

По време на посещението делегацията посети учебна кухня, цех за тестени изделия и закуски, както и лаборатории по програмиране и за изработка на шоколад. Всички обучаващи се провеждат практическа подготовка, както в Центъра, така и в местни предприятия. През първата година те прекарват два дни в обучителната организация и три във фирмата, а през втората – само по един ден в Европейския център и четири в предприятието. Една от най-коментираните практики по време на срещите беше възможността всички обучаващи се да получат възможност от 3 до 5 дни да наблюдават производствения процес във фирма, за да преценят дали искат да се занимават със съответната професия.

В края на визитата беше демонстриран проектът „BRIC“ за изграждане на еко постройки от рециклиран дървен материал. От Европейския център за дуално обучение са изградили две помещения с материал само от две дървета. В тях вече има ток и отоплителна инсталация, поставени от обучаващите се. Домакините обясниха, че предвиждат да демонтират една от постройките си и с материала от нея да изградят еко радио студио с обучителни зали по комуникации.

Споделете

GoTop