ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ЕКИПИ ОТ МОН ЩЕ ОКАЗВАТ ПОДКРЕПА НА УЧИЛИЩАТА НА МЯСТО

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ЕКИПИ ОТ МОН ЩЕ ОКАЗВАТ ПОДКРЕПА НА УЧИЛИЩАТА НА МЯСТО

Министерството на образованието и науката ще оказва методическа помощ на учителите в училищата чрез своите експерти. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова по време на среща с директори на детски градини и училища, с представители на общината и синдикатите в област Видин. Екипи от МОН ще посещават училищата, за да обсъждат различни практики и решаването на конкретни въпроси по места съобразно наредбите и указания на МОН. „Идеята е да обсъдим каква подкрепа е необходима при спецификата на всяко училище. Искаме да сме сред Вас – учителите, за да има спокойствие в системата“, заяви Таня Михайлова.

Екипите, сформирани по искане на министър Красимир Вълчев, ще стартират през октомври. По думите на Михайлова целта на тези срещи е да се обменят идеи и решават определени казуси, да се работи заедно от представители на различните институции в образованието.

Другата тема, която заместник-министър Михайлова коментира с учителите, бе постепенното преминаване към едносменен режим. Този процес ще се планира съвместно с общините, според възможностите – пристрояване, ползване на съществуващи сгради или промяна в приема.

По повод мащабните ремонти, които се извършват във Видин (в 6 училища), тя апелира директорите да взимат всички мерки за осигуряване на здравословни и безопасни условия за учебния процес.

Проблемите в организацията на работа, графика за учебното време и ваканциите, както и предстоящото национално външно оценяване в VII клас бяха сред темите на срещата. Заместник-министър Михайлова специално призова директорите да спазват трудовото законодателството и да не назначават учители на краткосрочни договори. Другият ѝ апел беше да не се подлагат родителите на натиск да правят дарения.

Споделете

GoTop