ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ГРИЖАТА ЗА ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА Е ГРИЖА ЗА БЪДЕЩЕТО

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ГРИЖАТА ЗА ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА Е ГРИЖА ЗА БЪДЕЩЕТО

Грижата за здравето на учениците е грижа за бъдещето на нацията. Всички в системата на образованието – директорите, учителите, родителите и самите деца, трябва да знаят, че това е сериозна отговорност за формиране на навици за здравословно хранене и спорт.

Това каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова на церемонията по връчване на наградите от Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“ в Сатиричния театър. Той е по инициатива на Министерството на здравеопазването в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България.

В речта си Таня Михайлова посочи, че участието на децата и реализирането на идеята на конкурса е осъзнаване на значението на здравословното хранене и спорта. „В света на новите технологии често забравяме, че здравето не се дава даром и трябва да се полагат грижи за него. Това е отговорност на всички ни“, заяви тя и допълни, че Министерството на образованието и науката стимулира ученическия спорт и инициативите, свързани със здравословното хранене.

Заместник-министърът награди 13 лауреати от Националния конкурс “Посланици на здравето”, който приключи през май. В него се включиха 5500 ученици от цялата страна заедно с техните учители и родители. Участието беше с проекти, насочени към превенция на рисковите за здравето фактори. До финала достигнаха 75 проекта – 18 в категорията от I до IV клас, 38 от V до VIII и 19 от IX до XII. В тях учениците са предпочели превенция чрез спортни прояви – състезания и турнири по футбол, баскетбол и др., туристически и еко походи, ролеви игри, дебати и дискусии, както и работа в екип между поколенията с цел запазване на българските традиции. Децата създадоха сайтове и електронни книги за здравословен начин на живот и хранене, почистване на замърсени райони в различни населени места в страната и др. Конкурсът се реализира в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.

Споделете

GoTop