ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ИСКАМЕ НАЙ-ДОБРИТЕ ДА СТАВАТ УЧИТЕЛИ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ИСКАМЕ НАЙ-ДОБРИТЕ ДА СТАВАТ УЧИТЕЛИ

Достиженията на ученици и студенти са благодарение на упоритата работа на учителите и преподавателите в училищата и университетите. Не можем да успеем и без хората, които подкрепят младите хора с постижения в науката.

С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова приветства връчването на 46 стипендии от фондация „Еврика“ на ученици и студенти, постигнали успехи в областта на науката, техниката, технологиите и управлението. Михайлова посочи, че дарителството винаги е съпътствало българското образование. Сред отличените има студенти с успешни разработки и ученици с медали от международни олимпиади.

Според заместник-министър Михайлова талантът се открива в класната стая, но за да се развие, са необходими допълнителни занимания и целенасочена дейност. Затова и политиката на Министерство на образованието и науката е да стимулира заниманията по интереси, като тази година в бюджета са предвидени 25 милиона лева за такива дейности. Повечето стипендианти са с изяви в областта на техническите и природо-математически науки. В тези сфери се предвижда да бъдат и до 40 процента от заниманията по интереси в училищата.

„Сигурно сред нас са бъдещите инженери, откриватели, хората, които утре ще работят в областта на физиката, химията, информационните технологии, тези, които ще управляват по-добре процесите, или ще докажат, че сме страна с традиции в развитието на информатиката и информационните технологии. Но със сигурност тук са и бъдещите учители“, заяви заместник-министърът. По думите и имаме нужда не просто от млади учители, а най-добрите да бъдат учители, за да увлекат след себе си следващите поколения. Таня Михайлова напомни, че известният германски физик Георг Симон Ом е открил своя закон, докато е бил учител в германска гимназия. Затова тя предложи партньорството между МОН и фондация „Еврика“ да включи в програмата и учителите иноватори.

По време на церемонията стипендиантите бяха поздравени от българския еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, която за втора година връчи сертификатите на успелите млади таланти. „Днес повече от всякога имате повод за гордост, защото вие сте онези светли наследници на българските учени, благодарение на които България е оставила отпечатък не само в историята на българската наука и изследвания, но и в Европа и света”, каза Габриел. Тя добави, че от юни 2017 г. в ЕК са стартирали пилотния проект „Цифрова възможност”, в рамките на който стипендиантите могат да придобият практически опит.

От името на стипендиантите за подкрепата благодари Петър Генов от Висшето военноморско училище във Варна, който има постижения в областта на инженерните науки.

Споделете

GoTop