ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА КЪМ МЛАДИ УЧИТЕЛИ: НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ УЧИТЕ!

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА КЪМ МЛАДИ УЧИТЕЛИ: НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ УЧИТЕ!

Няма идеален учител, но учениците искат и харесват истинския учител. Не спирайте да учите всеки ден! Учете се от колегите си, от наставниците, от света около нас, от учениците си в класната стая.

С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова приветства младите учители във Враца, които на 8 декември се събраха в Регионалното управление по образование заедно с експерти и наставници. Таня Михайлова специално поздрави директорите и РУО, благодарение на които във Враца се привличат все повече млади учители – тази година те са 151, докато преди години са били едва 23. Михайлова изтъкна, че за оставането им в училище е много важно да имат подкрепата на опитните си колеги и наставници. Учителят трябва да даде модел за поведение, не само да дава знания. Важно е да спечелите доверието на учениците, допълни тя.

По-доброто заплащане е много важно, но за оставането в професията са от значение и възможностите за по-бързо кариерно развитие, посочи заместник-министърът.

Началникът на РУО-Враца Галина Евденова подчерта, че учителската професия е тази, която подготвя всички професии на света. Тя подсказа на младите си колеги какво трябва да очакват от своите наставници – да са добри слушатели, да бъдат доброжелателни, честни и подкрепящи. От 151-те млади учители 74 имат наставници. Наставници има и за студентите, които са стажант-учители. Може да имате повече наставници неформално, защото от всеки може да крадете занаят, посочи г-жа Евденова и добави, че младите учители ще са наставници на по-опитните при навлизането на електронните дневници.

Във Враца г-жа Таня Михайлова присъства на откриването на интерактивен кабинет в иновативното основно училище „Васил Левски“, където успяват да интегрират ученици от социално уязвимите групи. Училището е първенец в три поредни олимпиади по гражданско образование. Политика на колектива е да се привличат родители с доказан обществен и професионален авторитет, които да убедят родителите на деца от уязвими общности колко ценно е образованието за успешна реализация в живота. В Деня на младия учител, който РУО-Враца организира за първи път, в училището бяха обявени победителите в конкурса за есе „Учителят мечта“.

Споделете

GoTop