ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: МОДЕРНАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ ЗА КАЧЕСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: МОДЕРНАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ ЗА КАЧЕСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Създаването на модерна образователна среда в училищата и детските градини е от важно значение за осигуряване на качествено образование и условие за задържането на децата в образователната система. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова във Видин, където в момента се извършват ремонти в четири училища и една детска градина в община Ново село с финансиране от европейски програми, с държавни и общински средства.

По думите на Михайлова когато има синхрон между местната и държавна власт и училищните ръководства, промяната се случва по-бързо. С близо 17 000 000 лева от ОП „Региони в растеж“ в момента във Видин са обновяват изцяло СУ „Цар Симеон Велики“ и ПМГ Екзарх Антим I“. Освен мерки за енергийна ефективност се строят физкултурни зали, обновява се отоплителната инсталация, оборудват се изцяло нови кабинети. В 43-те кабинета на „Цар Симеон Велики“ ще има видеостени, оптична мрежа и тонколони, което ще позволи провеждане на часовете по интересен за учениците начин. В професионалната гимназия по туризъм се изграждат нови кухни и кабинети, а проект за енергийна ефективност се изпълнява в ПГ „Проф.д-р Асен Златаров“.

През 2018 и 2019 година предстои модернизиране на материалната база в над 500 училища и детски градини в България на стойност над 700 млн. лв. По време на граждански диалог с представители на местната власт, директори на училища и детски градини и граждани бе посочено, че качественото образование ще привлече инвестиции в регионите и по-високи доходи за младите хора. Акцент в разговорите бе осигуряването на мотивирани учители и постоянната им квалификация.

Споделете

GoTop