ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА „МЕСТА И ПАМЕТ – РЕАЛНИ ЛИЧНОСТИ И ИСТИНСКИ ИСТОРИИ“

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА „МЕСТА И ПАМЕТ – РЕАЛНИ ЛИЧНОСТИ И ИСТИНСКИ ИСТОРИИ“

Толерантността и уважението към другите хора, независимо от етнос или религия, са условие за хармония в човешките отношения, за съгласие в обществото и за мир. Бъдете добри хора, бъдете честни и постигайте успехите в своя живот с достойнство. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова се обърна към победителите в националния ученически конкурс „Места и памет – реални личности и истински истории“. В него бяха представени изследователски проекти, посветени на участието на българските евреи във войните за национално обединение, както и за съдбата им в годините на Холокоста.

„Много е важно да имаме памет, да знаем това, което се е случило, да можем да анализираме, защото гражданското общество се заражда именно чрез анализа на това, което ни заобикаля“, заяви Таня Михайлова. Тя отбеляза приноса на еврейската общност във войните за национално обединение, както и ролята на гражданското общество, което се обединява и не допуска същите тези хора да бъдат депортирани към лагерите на смъртта.

В церемонията по награждаването участва и кметът на Шумен Любомир Христов, който бе домакин на събитието тази година. Той поздрави участниците и даде примери за толерантното отношение на жителите на града към евреите, преселени в Шумен по време на Втората световна война.

С първа награда бяха отличени изследователите от Средно училище „Христо Смирненски“ в село Черноочене, област Кърджали и екипът на Средно училище „Любен Каравелов“ във Варна. Учениците представиха лични истории на хора, които са интервюирали. Проектът на Октай Етем, Кудрет Давудов и Серкан Бехчед от Черноочене е за хасковските евреи във войните за национално обединение. Антон Маринов, Дарина Цветкова, Константин Костов, Николета Цветкова и Райко Райков са наградени за своя документален филм за участието на българските евреи във войните за национално обединение и съдбата им в годините на Холокоста. Дадени бяха и по две втори и трети награди. Сред отличените са ученици от Професионална гимназия по енергетика и минна промишленост „Христо Ботев“ в Перник, Средно училище „Братя Миладинови“ в Пловдив, от Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ в София, от литературния клуб „Кръстьо Пишурка“ при народно читалище „Постоянство – 1856“ в град Лом. Учениците от Лом са работили към читалището и са го направили през зимната ваканция. Техните родителите са в Германия. Учениците искат да дарят своята парична награда, но още обмислят каузата. В края на миналата година България бе приета за постоянен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, като бе отчетен напредък в утвърждаването на образователни политики, свързани с темата за Холокоста и насочени в противодействие на езика на омразата.

Провеждането на конкурса „Места и памет – реални личности и истински истории“ е един от начините учениците да съпреживеят събитията и да оценят тяхната важност за настоящето и бъдещето.

Споделете

GoTop