ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В СЪСТЕЗАНИЕТО „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В СЪСТЕЗАНИЕТО „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“

„Европейско кенгуру“ е състезание, което продължава да буди и задържа интереса на учениците години наред. Това не е просто състезание по математика, то е състезание на мисълта“. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при връчването на наградите на победителите в тазгодишното издание на математическото състезание.
Тя определи състезанието като възможност да провокираш логическата си мисъл, да търсиш и да намериш решение сам.
„Все повече са ни необходими не просто знания, а умения и отношение към определени проблеми, критично мислене и решаване на проблеми и ситуации“, каза заместник-министър Таня Михайлова. Тя каза на победителите да не забравят, че математиката не е само наука, а е този инструмент, който позволява да си обяснят всичко в заобикалящия ги свят. А в бъдеще да продължават да бъдат упорити, настойчиви, толерантни и да могат да отстояват собствени си позиции.
За първи път математическото състезание „Европейско кенгуру” е проведено през 1991 г. на френски език. Днес в състезанието участват милиони ученици от различни държави. Тази година в „Европейско кенгуру“ участваха 45 000 души от страната в три категории – на български език, на френски език и категория за деца със специални образователни потребности. 400 бяха класирани за националния кръг, а най-добрите – победителите от първо до трето място в различните възрастови групи от I до XII клас, получиха грамоти, медали и книги от Министерството на образованието и науката. Сред тях имаше ученици със специални образователни потребности и студенти.
Приветствие към участниците отправиха и председателят на националната комисия на „Европейско кенгуру“ проф. Сава Гроздев и г-н Оливие Кашлер – аташе по университетско и научно сътрудничество към Френския културен институт в България.

Споделете

GoTop