ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИЛОЖНА ЕЛЕКТРОНИКА ИМА ВАЖНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯТА НА УЧАСТНИЦИТЕ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИЛОЖНА ЕЛЕКТРОНИКА ИМА ВАЖНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯТА НА УЧАСТНИЦИТЕ

„Националното състезание по приложна електроника е едно от най-мащабните в България. Тази година в него се включиха 964 ученици от 57 професионални гимназии, от 47 града в страната“. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова се обърна към участниците в състезанието „Мога и зная как“, което тази година се провежда в Банско под патронажа на кмета на града. На финала се явяват 24 ученици, победители от регионалните състезания, които ще се борят за призовите места.

Таня Михайлова припомни, че през 2011 година в първото състезание са участвали само 22 гимназии, а сега са двойно повече. По думите й през годините състезанието е доказало, че има важно значение за професионалната реализация на участниците, защото интересът към него е много голям. Досега в него са се включили над 12 500 ученици от цялата страна.

Като важен елемент от състезанието заместник-министърът посочи активното участие на трите технически университета от Варна, Габрово и Пловдив, с чието съдействие и участие се провеждат регионалните кръгове. Таня Михайлова отбеляза, че вече се провеждат и 6 студентски състезания по приложна електроника, в които участват, но вече като студенти, лауреатите от предишните издания на ученическото състезание.

„Мога и зная как“ се провежда за осма поредна година и събира най-добрите отбори от професионалните технически гимназии по електроника и електротехника от цялата страна. Участниците са разделени в две възрастови групи: І група: ученици от ІХ – Х клас, и ІІ група: ученици от ХІ – ХІІ клас. Състезанието включва теоретична и практическа част. Решава се тест от 30 въпроса за 20 минути, след което всички участници преминават към изпълнението на практическата задача, която е свързана с монтаж на печатна платка по дадена схема за всеки състезател и допълнително включени електронни компоненти в комплекта. Изпълнението на задачите е индивидуално, а класирането – както индивидуално, така и отборно. То се формира като сбор от точките от теста и от практическата задача.

Кметът на община Банско Георги Икономов поздрави участниците за избора им да се занимават с електроника, защото на страната ни са нужни добри инженери. По думите му провеждането на състезанието и съпътстващите го демонстрации с роботи и дронове са полезни за кариерното ориентиране и провокиране на интереса и на по-малките ученици към електрониката.

Споделете

GoTop