ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА ПОЗДРАВИ УЧАСТНИЦИТЕ В ТУЕС ФЕСТ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА ПОЗДРАВИ УЧАСТНИЦИТЕ В ТУЕС ФЕСТ

Разработките на учениците от Технологичното училище „Електронни системи“ към Технически университет – София са гаранция за бъдещето на електрониката в България.

Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при закриването на второто издание на ТУЕС фест. Тя пожела на учениците да бъдат все така иновативни, да осъществяват идеите си и да не се отказват.

Близо 200 ученици от 8-ми до 12-ти клас в ТУЕС представиха най-добрите си технологични разработки в областта на компютърните мрежи, софтуера, вградените микрокомпютърни системи и роботиката. Демонстрирани бяха 72 иновативни технически проекта, сред които има и забавни машини и роботи, и строго специализирани мрежови и софтуерни разработки. Много от дванадесетокласниците се представиха с дипломните си работи. Най-любопитни за младите посетители бяха т. нар. Battle bots, роботите и видео игрите. Сред тях има часовник от вентилатор, тостер, който изпича снимки, ходещо кошче за смет, мишка със система за охлаждане на ръката, електро борд и др. Представена бе платформата за решаване на стереометрични задачи във виртуална среда или прототипът на 8-битов компютър, създаден с учебна цел. Учениците демонстрираха още устройство-преводач, което пише на брайлово писмо, система за автоматично разпределяне на медикаменти за възрастни пациенти в социални домове, монитор за физическото и психическото състояние на човек, система за проследяване на автентичността на стоки в магазинната мрежа, инкубатор за яйца и други. Представители на ИТ сектора бяха впечатлени от проекти на мрежови архитектури, използващи различни протоколи за маршрутизация, системи за отхвърляне на злонамерен трафик и атаки, софтуерно дефинирана радио система, демонстрации на сензорни устройства и дори дори система за жестови контрол на компютър. Представен бе и проект за защита на WI-FI мрежи, който намира паролите на безжични системи в близост.

В категория „Компютърни мрежи“ бе отличен като най-добър Румен Величков с неговото приложение, което намира пароли за безжичните мрежи в близост до портебителя. За най-добър проект в категория „Системно програмиране“ бяха отличени осмокласниците Матей Вълов и Александър Асса. Те участваха с игра, в която целта е да избягаш от ТУЕС, минавайки през различни препятствия. Теодор Тодоров от 11 клас получи награда за най-добър проект „Роботика и вградени системи“ с Electro Board – Нов икономичен начин на транспорт за придвижване в града бързо и без задръствания.

Споделете

GoTop