ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ СА ОСНОВА НА ИКОНОМИКАТА

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ СА ОСНОВА НА ИКОНОМИКАТА

Технологичните специалности са основа на икономиката. Очаквам по време на това изложение да се създадат партньорства, които ще бъдат полезни за училищата, за университетите и за бизнеса. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова поздрави участниците в четвъртото изложение-конкурс на младежкото творчество в Горна Оряховица. 248 ученици и студенти от 22 гимназии и 7 университета представиха своите разработки и иновации в областта на електротехниката, електрониката, машиностроенето, роботиката и мехатрониката. Участва се с полезен модел, конструкция, изделие, макет, инструмент, софтуер или машина.

Младите таланти показаха изобретенията си и обясниха какъв ще е ефектът от тях. Бяха представени лаборатории, свързани с контрол на качеството на въздуха, роботи с най-различни функции, заводско трасе – система за придвижване на материали, електронен училищен звънец, който се свързва с мобилно приложение, очила за незрящи със звуков сигнал, устройство, което пише чрез лазерен лъч, портативна система за поливане на цветя, парник, който следи параметри чрез специални датчици и др.

Заместник-министърът поздрави инициаторите на конкурса от фондация „Милен Григоров“, които дават възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора в България.

Ценното на този конкурс е, че проектите са приложими в практиката и могат да намерят подкрепа от бизнеса, каза заместник-министър Михайлова. Според нея трябва да се използват възможностите на професионалното образование за развитие на политиката на учене през целия живот. Така ще се отговори и на нуждите на пазара на труда като се осигурят хора, гъвкави, адаптивни, знаещи и можещи, посочи заместник-министърът по време на форум, свързан с изпълнението на европейската програма за учене на възрастни. По думите ѝ това е изключително важна политика, отчитаща предизвикателствата на трудовия пазар и подготовката на кадри. Всяко едно намерение за инвестиции в страната ни започва с въпрос какво е състоянието и обезпечеността със подготвени специалисти за производството, посочи Михайлова. Според нея е изключително важно човек да продължава своята квалификация. При ученето през целия живот е полезно и взаимодействието с бизнеса, отбеляза тя.

Областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова подчерта също важността на междуинституционалното сътрудничество. Във форума участват представители на различни институции, работодатели, на местната власт и експерти от МОН и РУО. Пред тях бяха представени възможностите на електронната платформа EPALE, която позволява на специалистите от европейските държави да обменят успешни модели за обучение на възрастни.

Споделете

GoTop