ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА УЧАСТВА В ОТКРИВАНЕТО НА СЕДМИЦА НА ФИЗИКАТА

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА УЧАСТВА В ОТКРИВАНЕТО НА СЕДМИЦА НА ФИЗИКАТА

„Училището се създава от мотивираните учители и любопитните ученици, а за да успееш в природните науки трябва преди всичко да бъдеш любопитен. „Седмица на физиката“ не е провеждана досега към нито едно състезание от календара на Министерството на образованието и науката. Радвам се, че имам възможността да бъда част от тази инициатива и заедно да станем свидетели как с подкрепата на областната управа и училището-домакин е възможно това събитие да се случи“. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова се обърна към домакините и участниците в първата „Седмица на физиката“, която бе открита днес в ПМГ „Христо Смирненски”, гр. Перник.
„Природните науки развиват аналитичното мислене и човешкия дух. Те отговарят на много въпроси, които човечеството си задава. Често идеите, които имаме ни се струват невъзможни или неосъществими. Много от откритията на някои велики физици са били отричани, но те не са се отказвали. Пожелавам ви да бъдете като тях – мотивирани, всеотдайни и никога да не се отказвате от идеите си. Пред нас стоят много ненаправени открития и ние разчитаме именно на вас, защото вие сте бъдещето“, каза още заместник-министърът.
Областният управител Ирена Соколова сподели с учениците своята увереност в успеха им, имайки зад себе си толкова много преподаватели, които ги подкрепят. Тя им пожела да развиват талантите си и ги призова да позволят на учителите си да откриват техния потенциал. „Всеки от вас носи талант, за който дори не подозира, всеки от вас може да роди гениална идея“, каза още Соколова.
„Днес училището е призвано да бъде динамично, интересно и постоянно развиващо се. То трябва да дава възможност за развитието на учениците да развият максимално своите интелектуални и творчески способности. Подобни мероприятия ни дават възможност да видим физиката през очите на учениците и доказват, че подобни инициативи са необходими. Днешният ден е празник за природните науки”, сподели директорът на гимназията Емилия Грозданова.
„Българските майки раждат много талантливи деца. Пожелавам ви да станете световни знаменитости”, каза в приветствието си учителят по физика Теодосий Теодосиев.
„Седмица на физиката“ цели да провокира интереса на учениците към възможностите на човешкото познание чрез физиката. Ученици от прогимназиален и гимназиален етап, подкрепени от своите учители, ще представят чрез демонстрации постери, макети, експерименти своя поглед и отношение към многоспектърната наука.
Преподаватели от Физическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ в центровете на физиката ще покажат презентации и забавни експерименти.
Събитието ще завърши с национално състезание „Турнир на младите физици“, което ще се проведе от 1 до 3 февруари. В него ще се надпреварват 11 отбора които са заявили желание за участие в турнира.

Споделете

GoTop