ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА УЧАСТВА В СЕМИНАР „ДАЙ ПЪТ НА ЖИВОТА“

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА УЧАСТВА В СЕМИНАР „ДАЙ ПЪТ НА ЖИВОТА“

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова заедно с председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева дадоха началото на двудневен семинар „Дай път на живота“ в Кюстендил.

Темата на програмата е „Изграждане на социални компетентности при ученици от начален и гимназиален етап на обучение“. Събитието е посветено на намаляването на жертвите на пътя и е предназначено за педагози, психолози и хора, имащи интерес към реализирането на такава програма.

„Нашата задача е да развиваме и социални, и граждански компетентности, и това е изключително важен елемент“, заяви заместник-министър Михайлова и допълни: „Ние учим не за училището, а за живота. Искаме да осигурим подготвени хора за живота, които знаят как да се пазят, как да уважават другите, за да имат адекватни реакции“.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева посочи, че чрез програмата се търси и обратния ефект – чрез децата и учениците да възпитаваме родителите.

Целта на семинара е учителите да се запознаят и да овладеят разработените иновативни учебни помагала, включващи ролеви игри и видеоматериали, чрез които да обучават учениците от III до V клас, както и от гимназиалния курс, за формиране у тях на толерантно и неагресивно поведение на пътя като пътници в автомобила сега и като шофьори в бъдеще.

Институционални партньори на програмата освен Министерството на образованието и науката са: Ротари клуб, Институтът по психология на МВР, отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР, Съюзът на българските автомобилисти и Съюзът на преподавателите по авто-мото подготовка.

Споделете

GoTop