ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: УЧИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ УЧАТ ПОСТОЯННО ОТ ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ В СИСТЕМАТА

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: УЧИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ УЧАТ ПОСТОЯННО ОТ ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ В СИСТЕМАТА

„Най-добрият начин учителите да станат по-добри специалисти е постоянно да се учат от добрите практики в системата. Съвременното образование изисква използване на интерактивни методи на обучение и индивидуален подход към децата. Учителите често се справят интуитивно, но е много важно да усещат подкрепа и да могат постоянно да се квалифицират“. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова на кръгла маса „Квалификация на педагогическите специалисти – тенденции и перспективи“ в Стара Загора.

Таня Михайлова подчерта, че Министерството на образованието и науката (МОН) успешно прилага модели, които правят професията учител по-добра и ползотворна за обществото, и работи за привличането на млади преподаватели. „Средното образование има нужда от мотивирани и амбициозни хора, защото да си учител не лесно. Педагозите работят в динамично променяща се среда. Предизвикателствата са много, затова учителите трябва да са добре подготвени във висшите училища и постоянно да надграждат знанията и специализацията си“, допълни заместник-министърът.

През 2017 г. по националната програма „Квалификация“ на МОН са проведени общо 42 обучения за 5000 учители от страната. Те са насочени към продължаваща квалификация, подкрепа за професионално кариерно развитие на младите преподаватели и др.

Заместник-министър Михайлова благодари на висшите училища, които са партньор в подготовката на педагогическите специалисти. По думите й университетите ни осъзнават голямата си отговорност да откликнат на нуждата от подготовка на по-добри учители.

Споделете

GoTop