ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ВРЪЗКАТА МЕЖДУ РЕАЛНИЯ БИЗНЕС И НАУЧЕНОТО В УЧИЛИЩЕ Е МНОГО ВАЖНА

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ВРЪЗКАТА МЕЖДУ РЕАЛНИЯ БИЗНЕС И НАУЧЕНОТО В УЧИЛИЩЕ Е МНОГО ВАЖНА

„Връзката между реалния бизнес и наученото в училище е много важна“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, която заедно със заместник-министъра на земеделието Лозана Василева присъства на откриването на кампанията на Министерството на земеделието, храните и горите в партньорство с Министерството на образованието и науката под надслов: „Супер фермер“. Целта е учениците от професионалните гимназии по селско стопанство да се срещнат с успели фермери, както и да се осъществи връзка между учениците и бизнеса. Михайлова посочи, че в селското стопанство има сериозен недостиг на кадри, а за учениците е важно да знаят, че професионалното образование дава възможност веднага да се реализираш.

Кампанията предвижда през първия учебен срок повече от 300 ученици от направленията – фермер, техник на селскостопанска техника, агроекология и др., да посещават стопанства на земеделски производители. Стартът бе даден в село Петърница. Домакин на учениците от професионалната гимназия „Проф. Иван Иванов“ в Долни Дъбник бе 38-годишната собственичка на овцеферма Галина Мирчева.
„Вратите ми са широко отворени за подобни инициативи, защото смятам, че децата са нашето бъдеще и трябва да се стимулират да учат нещо, което е важно за страната ни. А работодателите трябва да подкрепяме учениците, защото животновъдството е важен отрасъл“, каза Мирчева. Тя е животновъд по професия, учила е в професионалната гимназия в Долни Дъбник. Завършила е и Стопанската академия в Свищов. Има магистратура „Агробизнес“ с квалификация „Биоземеделие“. Галина разказа на учениците, които учат в нейното училище, как се отглеждат агънцата, за технологиите, които се използват. Тя смята, че този поминък за България трябва да бъде развит.

Кампанията на МЗХГ съвпада и с политиката на МОН за насърчаване на дуалното обучение, което дава възможност за създаване на устойчиви партньорства за гарантиране на качеството на обучението. В рамките на инициативата ще се проведе конкурс на тема: „Моето стопанство“, в който участниците ще представят своята идея за започване на бизнес.

Споделете

GoTop