ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ЗА ДА СИ ДОБЪР ФИЛОСОФ ТРЯБВА ДА ИМАШ ЗНАНИЕ И ЗА ДРУГИТЕ НАУКИ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ЗА ДА СИ ДОБЪР ФИЛОСОФ ТРЯБВА ДА ИМАШ ЗНАНИЕ И ЗА ДРУГИТЕ НАУКИ

Днес повече от всякога виждаме, че няма чиста наука. За да си добър философ трябва да имаш знание и за другите науки, както великите философи са съчетавали знания и са поставяли основите на други фундаментални за нашето общество науки – математиката, физиката, химията, науките за обществото.

С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова се обърна към участниците в 31-ата национална ученическа олимпиада по философия, която се проведе във Варна. Тя отбеляза, че Блез Паскал е бил брилянтен физик и математик, който използва своите познания, за да изгради философските си постулати. По думите и от античността до днес учудването, заложената любознателност и любовта към знанието поставят началото на всяка съвременна наука. Мястото на философите е да свидетелстват за достойнството на човека и да сочат пътищата за неговото бъдеще, да ни предпазват от опасни манипулации на суетния свят, който ни заобикаля. Затова, вие бъдещи мислители, каквато и професия да изберете, бъдете аналитични и си задавайте въпроси, на които няма лесни отговори, каза заместник-министърът на учениците.

Първа награда получи Радослав Георгиев от Софийската математическа гимназия. Втори е Ангел Димитров от НГДЕК, а на трето място е Виктория Калева от МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна.

В олимпиадата участваха 58 ученици от езикови и хуманитарни, математически и природо-математически гимназии, както и от средни училища и професионални гимназии.

Михайлова посочи, че днес предизвикателствата пред съвременния глобализиращ се свят са огромни и преди всичко ценностни – както за опазването на природата, така и за опазването на човешките души. Както за развитието на технологиите, така и за развитието на обществото и хуманизма. Големият интелектуалец, лингвист и философ Ноам Чомски ни учи да разпознаваме манипулациите в съвременното общество. Според него основният инструмент за социалния контрол е отвличането на вниманието на хората от важните за обществото въпроси, каза заместник-министърът. Участниците в олимпиадата решават тест с 10 въпроса от историята на философията и пишат есе. Във Варна зам.-министър Михайлова пожела успех и на участниците в националното състезание по математика, в което участваха ученици от 8 до 12 клас от цялата страна. Домакин на надпреварата беше Регионалното управление на образованието във Варна.

Споделете

GoTop