ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ВАНЯ КАСТРЕВА ОТКРИ УЧЕБНАТА ГОДИНА В УЧИЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ“ – БРАТИСЛАВА

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ВАНЯ КАСТРЕВА ОТКРИ УЧЕБНАТА ГОДИНА В УЧИЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ“ – БРАТИСЛАВА

Заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева откри новата учебна година в БСОУ „Христо Ботев” – гр. Братислава,Словакия. Тя бе посрещната от момичета в народни носии с хляб и сол.

В присъствието на посланика на Р България в Р Словакия г-жа Маргарита Ганева, председателя на СБУ г-жа Янка Такева и представители от министерствата на образованието на двете държави, г-жа Кастрева представи поздравителен адрес от името на министъра на образованието и науката доц. Румяна Коларова и се обърна към учениците, родителите, учителите и обществениците с пожелания за успехи, за съхраняване на българските образователни ценности, култура и традиция.

Г-жа Ваня Кастрева изрази стремежа за развитие на взаимоотношенията и толерантността между двете държави в името на обединена Европа. Тя говори и за мисията на учителя, за перспективите на знанието, за усилията, с които Министерството на образованието и науката се грижи за българските държавни училища в чужбина.

Заместник-министър Кастрева донесе в дар от България на директора на училището Цветелина Генчева ценно издание на „Записки по българските въстания” от Захари Стоянов. „Нека днешният ден да постави ново начало на стремежа към знание и изграждане, съхранение и развитие на българските ценности тук, в Средна Европа” – завърши посланието си г-жа Кастрева.

След края на тържеството заместник-министър Кастрева проведе среща с педагогическата колегия на БСОУ „Христо Ботев”, където възникна интересна дискусия за спецификата на образователното дело зад граница. Тя получи от директора Цветелина Генчева плакет, посветен на скоро честваната 65-годишнина на училището с пожелание за продуктивност на усилията, насочени към подкрепа на българските държавни училища в чужбина.

Споделете

GoTop