ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ВАНЯ КАСТРЕВА УЧАСТВА В ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА ОТЛИЧИЯ „ЛЮБИМ УЧИТЕЛ“ В СОФИЯ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ВАНЯ КАСТРЕВА УЧАСТВА В ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА ОТЛИЧИЯ „ЛЮБИМ УЧИТЕЛ“ В СОФИЯ

На 19 юни 2015 г. в 1. СОУ „Пенчо П. Славейков“ – град София, се проведе церемония по връчване на отличието „Любим учител“ в съвместната кампания на Министерството на образованието и науката и вестник „Стандарт“.

„Сменяте ли си ролите с учителите?“ попита заместник-министърът на образованието и науката г-жа Кастрева, събралите се в столичното Първо СОУ „Пенчо П. Славейков“ ученици. „Искам всеки от Вас да усети какво значи да застанеш пред взискателна аудитория. И не да се сетиш за Шекспир, който казва, че животът е една сцена! Да разбереш, че във всеки един миг Вашият учител, заставайки пред Вас, трябва да Ви покаже своето знание, обич. Но трябва да говори не „глупости“, а да Ви спечели, като ви води в дебрите на знанието Ви провокира да откриете и заобичате неговия предмет, – каза още г-жа Кастрева. Тя добави: „Надявам се всеки един от Вас да усети какво може да прави най-добре, а между Вас да има поне един толкова добър актьор, толкова разумен учен и толкова обичащ децата, че да избере трудната професия на учителя. Благодаря ви, че избрахте своя любим учител.“

От Първо СОУ „Пенчо П. Славейков“ учениците избраха своя любим учител – Василка Койнарска – учител по химия. Те приеха наградата и дадоха дума да я връчат на своята учителка на специална церемония. С отличие „Любим учител“ бяха удостоени още Мира Колева, главен учител по химия от 51. СОУ „Елисавета Багряна“ – София, Катерина Иванова – учител по български език и литература от 119. СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ – София и Даниел Христов – учител по география и икономика от 22. СОУ „Георги С. Раковски“ – София.

Г-жа Славка Бозукова, главен редактор на „Стандарт“, сподели идеята на оглавяваната от нея медия за кампанията „Любим учител“ и обясни, че за този пилотен проект са избрани няколко училища в страната, ръководени от впечатляващи директори и с много добри учители, с много добри деца. „От „Стандарт“ решихме да питаме Вас, учениците, какви трябва да бъдат критериите, за да бъдат Вашите учители всеотдайни и заради които ходите с желание на училище. Изключително съм щастлива, че намерихме абсолютно партньорство с Министерството на образованието и науката. Благодаря на министър Танев и заместник-министър Кастрева за това, че прегърнаха идеята и казаха “Нека да чуем критериите на учениците!“, сподели г-жа Бозукова и съобщи като се обърна към учениците: „Това ни дава кураж да направим този пилотен проект по-продължителен и да го превърнем в своеобразно социологическо проучване. Вашите критерии ще залегнат по-нататък при определянето на общите критерии какви да бъдат учителите. Освен да се чуе Вашето мнение, правим тази кампания и за учителите. Наесен вече ще има специален сайт, на който ще може да се гласува за това какви трябва да бъдат критериите за добър учител и Вашите гласове да посочват най-добрите учителите, с които всички да се гордеем, а обществото да уважава.“

Специален гост на събитието бе актьорът от Младежкия театър г-н Никола Стоянов, познат от ролята му на Тино в сериала „Революция Z“. „Искам да се обърна първо към учителите, които според мен имат родителска роля във възпитанието на децата. Учители, слушайте си децата! На учениците пък ще кажа: Уважавайте, но и искайте от учителите! Не си мълчете, ако с нещо не сте съгласни, създавайте спорове, в които да се ражда истината и така променяйте света към по-добро!“, призова младите хора популярният актьор.

Домакин на тържеството бе г-жа Веселка Тепавичарова, директор на Първо СОУ „Пенчо П. Славейков“ – София. На церемонията присъстваха още г-н Асен Александров, директор на 51. СОУ „Елисавета Багряна“ – София и г-жа Людмила Йорданова,помощник-директор на 119. СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ – София.

При приключването на церемонията заместник-министър Кастрева се обърна към учениците с думите: „Винаги трябва да се борите, за да бъдете първи, защото винаги има и по-добри от Вас. Мечтайте, дерзайте, творете чудеса, защото самите Вие сте нашето чудо!“

На 24 юни от 11.00 часа в Езиковата гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ – гр. Благоевград ще бъде следващото награждаване в кампанията „Любим учител“.

Споделете

GoTop