ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ВАНЯ КАСТРЕВА ВРЪЧИ НАГРАДАТА „ЛЮБИМ УЧИТЕЛ“ В БЛАГОЕВГРАД

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ВАНЯ КАСТРЕВА ВРЪЧИ НАГРАДАТА „ЛЮБИМ УЧИТЕЛ“ В БЛАГОЕВГРАД

„По пътя на живота пренесете нещо от любимия си учител в себе си. Понякога не усещате как копирате част от него – поведение, отношение, послания. Обичта към добрия преподавател е непреходна, вашето вдъхновение е причина учителите да не могат да остареят“. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева се обърна към гимназистите на поредната церемония по награждаване в кампанията „Любим учител“ в Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“- Благоевград, днес. Тя пожела на учениците техните учители да им бъдат и добри приятели в живота, като не губят връзката помежду си и в бъдеще. „Инициативата ни „Любим учител” иска точно това. Вие сами решавате кой е любимият ви преподавател, този, който ще остави трайна следа в паметта ви години след завършването ви. Целта ни е да се представи по най-интересния и актуален начин Националната стратегия за развитие на педагогическите кадри. Да бъдат привлечени и мотивирани учителите на избраното поприще в училището. Затова е много важна обратната връзка – нагласите и очакванията на учениците какви преподаватели искат да виждат в класната стая”, каза още г-жа Кастрева и пожела на младите хора да намерят себе си и да не щадят усилия за постигане на мечтите си.

Заместник-министър Кастрева увери, че за Министерството на образованието и науката е изключително ценно да чуе оценката и мнението на децата, защото качественото образование минава и през активния диалог с тях. „Учителската професия изисква от всеки учител много да обича учениците. И да полага много труд – за собственото си развитие, за знанията на децата, за добрата комуникация с учениците и с техните родители“, каза в заключение г-жа Кастрева и добави, че „ Да си учител е пътуване във времето, което няма край”.

Името на победителя от Езиковата гимназия „Акад. Людмил Стоянов” в Благоевград бе съобщено от главния редактор на вестник „Стандарт” г-жа Славка Бозукова. Високият приз и грамота заслужи учителката по математика Янка Ангелова, която не скри голямото вълнение и сълзите си, аплодирана от станалите прави гимназисти и колеги. „Благодаря за признанието. Пожелавам ви, деца, да се реализирате в училището на живота. И да имате незабравима ваканция, нека да е повече ваканция и по-малко уроци”, заяви победителката г-жа Ангелова.

„Амбицията ни е през септември да разработим съвместно с МОН сайт, на който всеки ученик да може да даде критериите си за любим учител“, подчерта още в изказването си г-жа Славка Бозукова. „Това ще е от полза на младите преподаватели, които не само ще ви обучават, но и възпитават. Така ще помогнем и на образователното министерство по отношение на бъдещите педагози“, добави тя и обеща награда за трима възпитаници на елитната гимназия – лауреати, отличници, по английски, по немски и по френски език. Те ще получат безплатно от в. „Стандарт” един уикенд, в който заедно с родителите си ще могат да посетят някои от Чудесата на България.

Споделете

GoTop