ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ВАНЯ КАСТРЕВА ВЗЕ УЧАСТИЕ В ИНФОРМАЦИОННО СЪБИТИЕ ПО ПРОЕКТ „НОВ ШАНС ЗА УСПЕХ“

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ВАНЯ КАСТРЕВА ВЗЕ УЧАСТИЕ В ИНФОРМАЦИОННО СЪБИТИЕ ПО ПРОЕКТ „НОВ ШАНС ЗА УСПЕХ“

С открит урок на обучаемите по проект „Нов шанс за успех“ в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Крупник, област Благоевград, на 9 октомври 2015 г. започна информационното събитие, организирано във връзка с приключване на дейностите по проекта. Училището в с. Крупник е едно от 185-те училища в страната, което участва в дейностите по проект BG051PO001-4.3-01 „Ограмотяване на възрастни“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансиран от Европейския социален фонд. Проектът се изпълнява от Министерството на образованието и науката чрез дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ и е насочен към неграмотни и слабограмотни лица над 16-годишна възраст, които нямат статут на ученици. Основната цел е чрез ограмотяване и формиране на ключови компетентности да бъде улеснен по-нататъшният достъп на неграмотните и слабограмотните хора до общообразователна и професионална подготовка и до реализацията им на пазара на труда.

Именно такива бяха обучаемите от с. Крупник, които трябваше да покажат своите знания и умения, придобити по време на обучението. В компютърния кабинет, оборудван по проекта, обучаемите получиха задача от реалния живот – по дадена обява да напишат молба на компютър, с която да се кандидатират за работно място. Първите четирима, справили се успешно с молбата, преминаха на импровизирано интервю при своите преподаватели, на което трябваше да докажат своите силни страни и мотивация за работа. И четиримата се справиха успешно със задачата и бяха „наети на работа“.

Урокът премина в присъствието на г-жа Ваня Кастрева – заместник-министър на образованието и науката, г-жа Евгения Георгиева – заместник-кмет на Община Симитли, г-н Григор Дуев – кмет на с. Крупник, г-жа Валя Узунова – отдел „Образование“ в Община Симитли, г-н Ивайло Златанов – началник на РИО-Благоевград, членовете на екипа за управление на проекта, регионални координатори, учители и представители на местните и националните медии.

В края на открития урок г-жа Кастрева поздрави ръководството на училището и всички обучаеми за смелостта да се включат в този интересен и полезен за тях проект. „Тъй като знанието няма възраст, тъй като знанието е това, което никой не може да ни отнеме, то е и най-голямата сила и аз съм щастлива, че Вие сте избрали знанието“, каза заместник-министър Кастрева. Тя пожела на обучаемите да не прекъсват този свой стремеж към знанието, защото само чрез него те ще открият нови възможности, нови перспективи за своето личностно развитие. И както се казва и самият проект, те ще открият „Нов шанс за успех“.

„Аз съм убедена, че Вие ще продължите, защото знаете и можете, защото сте достойни хора, на които вярват не само учителите, защото сте хора, на които вярват и Вашите деца“, каза в заключение г-жа Кастрева и в знак на благодарност към ръководството на училището връчи на г-н Венцислав Кълбов – директор на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, набор от български книги за училищната библиотека.

След посещението в с. Крупник в Конферентната зала на х-л „Езерец“ се проведе пресконференция за представителите на регионални и национални медии, на която се отчетоха резултатите от изпълнението на проект „Нов шанс за успех“, чиято стойност е 16 млн. лева. Координаторът по проекта г-жа Милена Иванова направи презентация, в която от основните акценти стана ясно, че от началото на проекта досега са обучени 16 455 неграмотни и слабограмотни възрастни, от които 13 633 са положили успешно изпит и са получили удостоверение, което им дава право да продължат обучението си в системата на училищното образование. Обучени и сертифицирани са 520 учители и са създадени 30 програми за обучение на възрастни. В представителна анкета повече от 90% от участниците в обучението са заявили, че биха се включили отново, ако има продължение на проекта. Около 38% от тях заявяват, че благодарение на курсовете животът им се е променил, защото те вече умеят да четат и пишат, а това им създава самочувствие и увереност, че могат повече.

В заключение екипът за управление на проекта отбеляза, че заложените показатели в проект „Нов шанс за успех“ са изпълнени успешно и резултатите са устойчиви, тъй като в изпълнение на проектните дейности е разработен и приложен в практиката цялостен модел за обучение на възрастни, който включва разработване на специална методология за провеждане на обучението (учебни планове, учебни програми, методически и учебни пакети), осъществяване на обучението, провеждане на тестове и сертифициране на постигнатите резултати.

След пресконференцията участниците в информационното събитие посетиха Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Благоевград, където след като се запознаха с историята на най-старото училище в града, наречено още Солунската гимназия, разгледаха кабинетите по дърворезба, графика, живопис, и музика, в които се провеждаха учебни занятия. Там те се насладиха на прекрасните изпълнения на момичетата от 12. клас от паралелките по поп и джаз и по народно пеене в училището, а накрая дори пяха с тях.

На следващия ден участниците в информационното събитие се запознаха с новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Г-жа Цветана Герджикова – заместник главен директор на Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ в МОН, подробно представи възможностите, новостите и операциите, подкрепящи дейностите по ограмотяването на възрастни в новата Оперативна програма.

Информационното събитие по проект „Нов шанс за успех“ се проведе в дните от 8 до 10 октомври 2015 г. в град Благоевград. Цялостната организация по неговото провеждане бе осъществена от координаторите по проекта г-жа Милена Иванова и г-жа Ваня Трайкова – главни експерти в дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“, под ръководството на г-жа Евгения Костадинова – ръководител на проекта и директор на дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“, и със съдействието на РИО-Благоевград.

Споделете

GoTop